Kezdőlap » Az MNB 58 millió forintra büntette meg a Gránit Bankot
Gazdasági hírek

Az MNB 58 millió forintra büntette meg a Gránit Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen mintegy 58 millió forint bírságot szabott ki a Gránit Bankra az intézménynél tapasztalt hiányosságok miatt – tájékoztatta a jegybank az MTI-t pénteken.

A közleményből kiderül, hogy a bírságból 43 millió forintot a prudenciális jogszabályok megsértése miatt, 15,5 millió forintot a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó jogszabályok megsértése miatt szabott ki az MNB. A jegybank vizsgálata során – amelynek keretében 2018. március végétől tekintette át a pénzintézet működését – különösen a vállalatirányítás, a hitelkockázatok kezelése, az értékvesztések elszámolása és az informatika területén tárt fel hiányosságokat.
    
Megállapították, hogy a vállalatirányítás terén a bank nem felelt meg a szabályozási előírásoknak, a belső ellenőrzés nem rendelkezett a feladatellátáshoz szükséges erőforrásokkal, valamint a nyomon követhetőség is hiányos volt. A hitelezési kockázatokat részletezve a jegybank megállapította, hogy az ügyféllimitek mértéke nem kapcsolódott szorosan az ügyfélminősítéshez és nem minden esetben jelentett valós hitelezési korlátot. Emellett az ágazati limitek kialakítása sem volt megfelelő, továbbá a bank a hiteldöntések esetében nem dokumentált minden releváns információt.
    
Ami a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzését illeti, a jegybank hiányosságokat állapított meg a belső védelmi vonalak, valamint a belső ellenőrző és információs rendszer működtetésével kapcsolatban. A jegybank határozatában december 31-i határidővel kötelezte a Gránit Bankot a feltárt problémák megszüntetésére. Az intézmény a vizsgálat során együttműködő magatartást mutatott és már az eljárás alatt megkezdte a hiányosságok megszüntetését – jelezték.

2021. augusztus 6.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. augusztus
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031