Kezdőlap » Feléről kétharmadára nőhet a hazai hozzáadott érték a járműiparban
Gépjármű

Feléről kétharmadára nőhet a hazai hozzáadott érték a járműiparban

Magyarországon belátható időn belül mindhárom prémium kategóriás német autógyártó termelőüzemmel rendelkezik majd, ez Németországon kívül egyetlen másik európai államról sem mondható el. A szektort érő globális kihívásokkal is a kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítmény növelésével birkózhatunk meg sikeresen a magyar munkavállalók és a hazai vállalkozások érdekében – emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a BMW Group Supplier Day rendezvényen csütörtökön, Debrecenben az ITM közleménye szerint.

A hajdú-bihari megyeszékhelyen létesülő BMW-gyár az évtized közepétől állít majd elő tisztán elektromos autókat. A világmárka környezetkímélő modelljei elsőként itt gördülnek le a gyártósorról. A beruházás helyszínén a jövő év elején megkezdődik a központi irodaépület és a képzési központ építése. A csütörtöki találkozó célja a meghívott mintegy 60 beszállítói partnerrel fennálló együttműködések megerősítése volt – áll a közleményben.
    
Palkovics László a konferencia nyitóelőadásában kifejtette: a 740 magyarországi autóipari gyártónak és beszállítónak köszönhető a bruttó nemzeti össztermék 13-15 százaléka. Az ágazat hazai munkavállalóinak száma több mint kétszeresére nőtt 2010 óta, a szektor 175 ezer magyar családnak biztosít megélhetést. A hazánkban évente elkészülő félmillió autó 95 százaléka külföldön talál gazdára, a beszállítóknál viszont majdnem fordított az arány, termékeik 90 százalékát belföldre értékesítik.
    
Az innovációs és technológiai miniszter hozzátette: a magyar kormány fő célja a járműiparban, hogy a hazai hozzáadott érték jelenleg 45-50 százalékos aránya 65 százalékra nőjön 2030-ra. Az iparági trendekkel lépést tartva, akár azok elébe menve élenjáró szerepre törünk az akkumulátorgyártásban, a hidrogéngazdaságban és az 5G területén. A high-tech gyártók és fejlesztők Magyarországra vonzása és a már letelepedett beruházók hazánkban tartása a nemzeti vállalkozások versenyképességét is erősíti. Azon dolgozunk, hogy a prémium gyártók mindegyike vegye igénybe Európa legnagyobb járműipari tesztpályája, a zalaegerszegi ZalaZONE páratlanul sokrétű szolgáltatásait.
    
A BMW Group debreceni gyára az első olyan üzem, ahol az új járműarchitektúra által a vállalat célkitűzései megvalósulnak. Az üzem követi új gyártási filozófiánkat: hatékony, zöld és digitális. Innovatív technológiákkal, fenntartható struktúrákkal és digitális hálózatokkal új mércét állít fel – mondta Andreas Wendt, a BMW AG Igazgatótanácsának beszerzésért és a beszállítói hálózatért felelős tagja a közlemény szerint.

2021. december 9.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. december
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031