Kezdőlap » Történelmi léptékű béremelés az Állatorvostudományi Egyetemen
Pénzügy

Történelmi léptékű béremelés az Állatorvostudományi Egyetemen

Történelmi léptékű béremelést hajtott végre novembertől az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) – jelentette be Sótonyi Péter rektor szerdán Budapesten.

Az intézmény vezetője úgy fogalmazott: a béremelés óriási minőségi változást jelent az idén 235. tanévét kezdő egyetemnek. Ismertetése szerint az ott dolgozó tanársegédek, segédmunkatársak garantált bérminimuma 500 ezer forint, az adjunktusoké 600 ezer, a docenseké 750 ezer, az egyetemi tanároké pedig egymillió forintra nőtt. A rektor kitért arra is, hogy az idegen nyelvi oktatásban részt vevő oktatók további juttatásban részesülnek, illetve valamennyi szerzőjük publikációs tevékenységét 300 ezer forinttal támogatják, az akadémiai fokozat megszerzése pedig további 500 ezer forint bérezést jelent. Az European Diplomate vizsgát teljesítő fiatal kollégák fizetését egymillió forintra emelték – tette hozzá.
    
Sótonyi Péter bejelentette azt is, hogy a novemberben végrehajtott béremelésen túl január 1-jétől minden dolgozó 15 százalékos béremelésben részesül, így például a tanársegédek legalább 575 ezer forintot fognak keresni. Ennek köszönhetően „a kollégák örömmel maradnak itt, és a tehetségeket itt tudjuk tartani” – értékelt. A rektor hangsúlyozta, hogy a magyar felsőoktatásban kiemelkedő béremelésre az egyetem modellváltása teremtette meg a lehetőséget. Szólt arról is, hogy márciustól „grandiózus” kutatóközpont épül az egyetemen, amelyben korszerű, az állatvédelmi szempontokat szigorúan figyelembe vevő állatkísérleti állatházat és digitális élelmiszerlánc-kutatási központot, továbbá összehasonlító orvostudományi kutatóközpontot is kialakítanak. Európa 98 állatorvosképző intézménye közül negyedikként tartják számon a budapestit, ugyanakkor az ÁTE azt célt tűzte ki maga elé, hogy a világ első, vezető állatorvosképző intézménye legyen – mondta Sótonyi Péter.
    
Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint 2020-ban az ÁTE az első hat modellváltó egyetem sorában nyerte el a teljes autonómiát. Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kötött megállapodás eredményeként az ÁTE állami támogatása kétszeresére nőtt. Az állam az egyetem teljesítményének mérésére különböző indikátorokat határozott meg. Ezek közé tartozik a hallgatók száma, az intézmény nemzetközi rangsorokban elfoglalt helye, amiben döntő szerepe van a kutatási és publikációs teljesítménynek – írták. Az összegzés kitér arra is, hogy jelen tanévében 700 magyar és 1200 külföldi hallgató tanul Budapesten az Európai Állatorvos-képző Intézmények Egyesületének nemzetközi akkreditációjával.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

2021. december 8.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS