Kezdőlap » A vártnál erősebben nőtt Ausztrália gazdasága
Gazdasági hírek

A vártnál erősebben nőtt Ausztrália gazdasága

Lassult, de a vártnál így is erősebb volt a gazdasági növekedés Ausztráliában a második negyedévben. Félő azonban, hogy a koronavírus-járvány fellángolása miatt elrendelt szigorú intézkedések megtörik a fellendülést a folyó negyedévben.

Az ausztrál statisztikai hivatal szerdán kiadott jelentése szerint a hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal bővült a június 20-ával zárult három hónapban, ami meghaladta az elemzők által várt 0,5 százalékot. Az első negyedévben 1,9 százalékra, a tavalyi utolsóban pedig 3,2 százalékra rúgott a növekedés üteme. Éves összevetésben rekord mértékben, 9,6 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben, ami azonban az alacsony bázisra vezethető vissza. Tavaly a járvány első hulláma megbénította a gazdaságot, és példátlan mértékű, 7 százalékos visszaesést okozott. Több mint egymillió ember veszítette el a munkáját, miután a kormány márciusban biológiai veszélyhelyzetet hirdetett, lezárták a határokat, számos vállalkozás felfüggesztette a termelést és bezártak a boltok.
    
Elemzők attól tartanak, hogy a koronavírus erősen fertőző delta mutációjának gyors terjedése miatt megismétlődik ez a fájdalmas minta. A nagyvárosokban – Sydney, Melbourne és Canberra – elrendelt zárlatok következményeként akár 2-3 százalékkal, vagy annál is nagyobb mértékben csökkenhet a GDP a folyó negyedévben. A kormány abban reménykedik, hogy a nehézkes indulás után felgyorsul az oltási kampány, és valamikor októberre elérik a 70 százalékos átoltottságot. A tömegeket érintő zárlatokat a 80 százalék elérésekor oldanák fel, ami novemberre várható.
    
Ausztrália hazai összterméke (GDP) 1,1 százalékkal csökkent tavaly a koronavírus-járvány következtében. A gazdaság a második negyedévben technikai recesszióba került, 1991 óta először, a második félévben azonban erőteljes fellendülés következett be a masszív és jól időzített monetáris és fiskális ösztönzésnek köszönhetően. A központi bankra most erős nyomás nehezedik, hogy halassza el a járvány miatt elindított kötvényvásárlási programjának szeptemberre tervezett kivezetését. A várakozások szerint legalább 2023-ig nem emelik a rekordalacsony szintre, 0,1 százalékra süllyesztett alapkamatot.
    
A második negyedév pozitívuma, hogy a nominális GDP rekordszintre, 2070 milliárd ausztrál dollárra (1510 milliárd amerikai dollár) emelkedett, és ezzel Ausztrália a világ 11. legnagyobb gazdaságává lépett elő. Az egy főre jutó GDP 80 432 ausztrál dollárra ugrott. Ez a kiemelkedő teljesítmény nagyban köszönhető annak, hogy az exportált nyersanyagok túlnyomó részének rendkívül jelentősen emelkedett az ára.

2021. szeptember 1.

(MTI/Reuters)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. szeptember
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930