Kezdőlap » Csökkent a munkanélküliségi ráta júliusban az euróövezetben
Gazdasági hírek

Csökkent a munkanélküliségi ráta júliusban az euróövezetben

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az Európai Unióban is júliusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által szerdán kiadott jelentés szerint júliusban az euróövezet 19 tagállamában 7,6 százalékra, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 6,9 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta szezonális kiigazítással számolva. Mindkét blokkban 0,2 százalékponttal csökkent a mutató értéke a júniusihoz képest. Elemzők is 7,6 százalékos rátát vártak az euróövezetre. Egy évvel korábban, 2020 júliusában az euróövezetben 8,4 százalékon, az EU-ban pedig 7,6 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.
    
Júliusban 14 millió 613 ezren kerestek munkát az Európai Unióban, számuk 430 ezerrel csökkent az előző hónaphoz képest. Az euróövezet országaiban 12 millió 684 ezren voltak munkanélküliek, 637 ezerrel kevesebben mint júniusban. Az egy évvel korábbival összevetve az EU-ban 1 millió 521 ezerrel, az euróövezetben pedig 1 millió 336 ezerrel volt kevesebb a munkanélküliek száma júliusban.
    
Tavaly márciusban, az egész világon elterjedő koronavírus-járvány kezdetén az euróövezetben 7,1 százalékon, 2008 áprilisa óta a legalacsonyabb szinten állt a munkanélküliségi ráta. Az Európai Unió 27 tagállamában 6,4 százalékon stagnált a mutató, ami a havi statisztikai adatok közlése, 2000 januárja óta a legkisebb érték volt. A munkanélküliségi ráta az euróövezetben tavaly szeptemberben 8,5 százalékon tetőzött, majd a januári kisebb kiugrást leszámítva fokozatosan csökkent.
    
A pandémia miatt munkavállalók százezrei kerültek utcára Európában, de az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) becslései szerint az EU-tagállamok kormányai a válság csúcsán több mint 40 millió munkahelyet mentettek meg a rövidített munkavégzés államilag támogatott programjaival. Júliusban a legnagyobb európai gazdaságban, Németországban 3,6 százalékon, egy éve pedig 4,0 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Franciaországban a júniusi 8,0 százalékról 7,9 százalékra mérséklődött a mutató, jócskán javult az egy évvel korábbi 8,6 százalékhoz képest. Olaszországban a júniusi 9,4 százalék után 9,3 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta, míg egy évvel korábban 10,1 százalékon állt a mutató.
    
A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát júliusban is Csehországban regisztrálták, 2,8 százalékost, majd Hollandia következik 3,1 százalékkal, illetve Málta 3,3 százalékkal. A helyzet Görögországban a legrosszabb, 14,6 százalékkal, illetve Spanyolországban 14,3 százalékkal. Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon júliusban 4,3 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, emelkedett az előző havi 4,0 százalékhoz képest. Egy évvel korábban, 2020 júliusában 4,5 százalékon állt a mutató. A munkanélküliek száma tavaly júliusban 216 ezer volt, idén júniusban pedig 198 ezerre, júliusban pedig 208 ezerre rúgott.

2021. szeptember 1.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS