Kezdőlap » Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt
Gazdasági hírek Gépjármű

Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt

Jelentősen romlott az üzleti hangulat az autóipar németországi szereplőinek körében az alapanyagok, főleg a mikorcsipek hiánya miatt – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) adatai szerint az autógyártók és beszállítóik üzleti hangulatát kifejező mutató értéke augusztusban 28,8 pontra süllyedt a júliusi 56,4 pontról. A mutató értéke így egy hónap alatt csaknem megfeleződött, ami azt mutatja, hogy az autóipar „szenved” az alapanyagok, különösen a mikrocsipek hiánya miatt – emelte ki az ifo közleményében Oliver Falck, az intézet elemzője.
    
A kereslet alakulásával kapcsolatos várakozásokat tükröző almutató is nagymértékben romlott, 24,8 pontról 6,7 pontra, a foglalkoztatási várakozások pedig a negatív irányba billentek, plusz 6,2 pontról mínusz 5,0-ra. Ezek az ingadozások az autóipar egészét átható „mély szerkezeti változást tükrözik” – mondta a szakértő.
    
Német hírportálok az ifo új adatait ismertetve kiemelték, hogy az ellátási gondok miatt az utóbbi hetekben számos németországi autógyártó és autóipari beszállító visszafogta a termelést, így például az Audi több üzemében a magas rendelésállomány ellenére meghosszabbították a nyári leállást, és szeptemberre is rövidített munkaidőre jelentettek be több ezer dolgozót.
    
Ugyanakkor a mikrocsipek hiánya csak átmeneti jelenség – idézték Robert Holzmannt, az Európai Központi Bank Általános Tanácsának osztrák tagját, az Osztrák Nemzeti Bank elnökét, aki szerint az erős kereslet hatására indított beruházások révén „mint mindig az ilyen helyzetekben, egy év múlva valószínűleg már túlkínálat lesz a csipekből”.

2021. szeptember 2.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. szeptember
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930