Kezdőlap » Az ingatlanpiac idén és jövőre is 150 ezer tranzakcióval zárhat
Ingatlan

Az ingatlanpiac idén és jövőre is 150 ezer tranzakcióval zárhat

Aktív ingatlanpiacra számít a Duna House jövőre is, az ideihez hasonlóan 150 ezer körüli tranzakcióval – közölte az ingatlanközvetítő az MTI-vel.

A jövő évi várakozásokhoz hozzátették, a lejáró és határidős kedvezmények, mint a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, a zöldotthon program vagy a Babaváró tovább élénkíthetik a forgalmat. A kereslethangsúlyos piacon további áremelkedés várható, általánosságban 5-10 százalékos, lokációtól és lakástípustól függően eltérő mértékben. A közleményben Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője kifejtette, várhatóan a befektetések szerepe is erősödni fog, az emelkedő inflációs környezetben ugyanis a reáleszközök felértékelődnek. Keresleti bizonytalanságot csak a jövő évi választások miatti esetleges változások, illetve a koronavírus-járvány további hullámai okozhatnak.
    
Benedikt Károly a közleményben említette, hogy idén előtérbe kerültek a kertkapcsolatos ingatlanok, köztük is a zártkertek. Emellett a nyaralók értéke is tovább nőtt, a szezonalitást felváltotta az egész éves, állandó kereslet, amely egyelőre jóval magasabb, mint a kínálat, így például a balatoni ingatlanárak is egyre inkább közelítenek a fővárosiakhoz.
    
Az agglomeráció is tovább erősödött, a kiköltözési hullám pedig nemcsak Budapestre jellemző, hanem szinte kivétel nélkül az ország többi nagyvárosára is. Idén november végéig csaknem 140 ezer tranzakció zárult a magyarországi ingatlanpiacon, amelynek jelentős részét az agglomerációba kiköltözők adták – tette hozzá a szakember. Arról is beszámoltak, hogy a panelotthonok átlagos négyzetméterára 4-13 százalékkal nőtt a fővárosban az elmúlt egy évben, míg vidéken ez az arány 3-12 százalék közötti. A budapesti téglalakásoknál átlagosan 9-17, a vidékieknél pedig 18-28 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak 2020-hoz viszonyítva.
    
Az újépítésű otthonok átlagos négyzetméterára pedig év végére meghaladta az 1 millió forintot Budapesten, ami tovább emelkedhet, főleg, ha a rozsdaövezeti területek kijelölése után megkezdődik azok rehabilitációja is. Ugyanakkor jelezték, mindezt beárnyékolhatja a munkaerő és az építőanyagárak bizonytalan helyzete.

2021. december 16.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. december
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031