Kezdőlap » Az Electrolux negyedéves bevétele nőtt, a profitja csökkent
Gazdasági hírek

Az Electrolux negyedéves bevétele nőtt, a profitja csökkent

A svéd Electrolux AB, Európa legnagyobb háztartási gépgyártója a tavalyi negyedik negyedévben 4,3 százalékkal, 35,37 milliárd koronára (1 svéd korona=34 forint) növelte árbevételét az egy évvel korábbi 33,9 milliárd koronáról.

Az Electrolux adózott eredménye – a költségek növekedése, valamint az egyszeri tételek miatt – 68 százalékkal, 596 millió koronára esett az egy évvel korábbi 1,86 milliárd koronáról. Elemzők átlagosan 1,03 milliárd korona nettó nyereséget prognosztizáltak 32,69 milliárd korona bevétel mellett.
A globális ellátási lánc problémái továbbra is korlátozták a termékek elérhetőségét, és megnövelték a vállalat költségeit – áll az Electrolux sajtóközleményében.

A svéd székhelyű cég tavalyi adózott eredménye 17 százalékkal, 4,68 milliárd koronára nőtt, a bevétele pedig 8 százalékkal, 125,6 milliárd koronára emelkedett.
Jonas Samuelson, az Electrolux elnök-vezérigazgatója közleményében azt írta, hogy idén a kereslet várhatóan meghaladja majd a válság előtti szintet.

Az Electrolux arra számít, hogy az emelkedő nyersanyagárak és munkaerőköltségek, a kereskedelmi vámok és az árfolyamingadozások 6-9 milliárd koronájába kerülnek majd az idén a cégnek, ezt azonban várhatóan majd teljes mértékben ellensúlyozni tudja a termékárak emelésével.
Az Electrolux részvényenként 9,2 korona osztalékot fizet a tavalyi teljesítmény alapján, és új részvényvisszavásárlási programot kíván indítani 2,5 milliárd korona értékben.

2022. január 29.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS