Kezdőlap » Tavaly is nőtt Andrej Babis cseh kormányfő vagyona – Forbes magazin
Pénzügy

Tavaly is nőtt Andrej Babis cseh kormányfő vagyona – Forbes magazin

Egymilliárd koronával 74,9 milliárd koronára (1048,6 milliárd forint) nőtt Andrej Babis cseh kormányfő vagyona egy év alatt – derül ki az amerikai Forbes magazin cseh kiadásának legújabb számából, amely közzétette a száz leggazdagabb cseh állampolgár listáját.

A leggazdagabb cseh állampolgárok listáján a kormányfő azonban a tavalyi negyedik helyről az idén az ötödik helyre csúszott vissza. A Forbes szerint Andrej Babis a koronavírus-járvány nyertesei közé tartozik, mert olyan ágazatokban vállalkozik (mezőgazdaság, élelmiszeripar, vegyipar), amelyeket a legkevésbé érintett a járvány. A miniszterelnök a cseh összeférhetetlenségi törvény értelmében 2017 elején speciális vagyonkezelői alapba helyezte a tulajdonában lévő Agrofert holdingot.
    
A leggazdagabb csehek listáját most első ízben nő, Renáta Kellnerová, a márciusban légibalesetben az Egyesült Államokban elhunyt Petr Kellner özvegye vezeti. Kellner a PPF pénzügyi és beruházó csoport tulajdonosa volt, és vagyonát a felesége örökölte. Az 54 éves Kellnerová vagyonát jelenleg 374,7 milliárd koronára (5245,8 milliárd forint) becsülte a Forbes, ami 82 milliárddal több, mint egy éve a férje vagyona volt.
    
A száz leggazdagabb cseh kezében lévő vagyon értéke egy év alatt 1300 milliárd koronáról 1640 milliárd koronára emelkedett. A százasban ezúttal kilenc új név van, egyikük már a 26. helyre került. A második helyen Karel Komárek, az elsősorban az energetikai iparban aktív KKCG-csoport tulajdonosa van 117,8 milliárd koronával (1649,2 milliárd forint). Komárek tavaly 71 milliárd koronával (958 milliárd forint) az ötödik helyen volt.
    
A tavalyi második helyen lévő Radovan Vítek ingatlankereskedő vagyona ugyan 86 milliárd koronáról (1161 milliárd forint) 103 milliárd koronára nőtt, de ez most csak a harmadik helyet jelenti. A negyedik helyen Daniel Kretinsky áll, aki elsősorban az energiaiparban és a médiában aktív. Vagyonát a Forbes tavaly 78 milliárd koronára (1053 milliárd forint) becsülte, ami az idén 87,8 milliárd koronára (1229,2) emelkedett.

2021. október 6.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS