Kezdőlap » Lassul a növekedés a netes vásárlásoknál
Pénzügy

Lassul a növekedés a netes vásárlásoknál

Az elmúlt években megszokottnál jóval lassabban nőtt az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke a második negyedévben – írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján.

A jegybank adatai szerint a második negyedévben 53,7 millió bankkártyás vásárlási tranzakciót indítottak interneten keresztül Magyarországon. Ez ugyan 19,5 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához képest, de az egy évvel korábbi 31,2 százalékos bővüléstől  jóval elmarad. A darabszám növekedésének lassulásáért elsősorban a külföldre irányuló tranzakciók okolhatók: itt 16,7 százalékos bővülést mért az MNB, 22,9 milliós második negyedéves mennyiség mellett – írta a lap.
    
Az interneten keresztül indított kártyás vásárlási tranzakciók értéke 18,4 százalékkal, kicsivel 650 milliárd forint fölé nőtt. Itt viszont a külföldre irányuló tranzakciók húzták a növekedést, ezeknél több mint az egynegyedével, 253,1 milliárd forintra emelkedett az összérték. A belföldi netes vásárlási tranzakcióknál nem egészen 15 százalékos emelkedést mért a jegybank, 369,9 milliárd forintos összértékben. A második negyedévben az internetes vásárlási tranzakcióknál kimutatott növekedési ütem nagymértékben elmarad a fizikai kereskedőknél – az üzletekben – mért bővülés mértékétől is, ahol a tranzakciók darabszáma 32,4, értéke pedig 30,3 százalékkal emelkedett – írta a Világgazdaság.

2021. szeptember 24.

(MTI/Világgazdaság)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS