Kezdőlap » Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége az első fél évben
Gépjármű

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége az első fél évben

Az AutoWallis csoport 97,6 milliárd forint árbevételt ért el az első fél évben, 156 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3,18 milliárd forint volt, ami több mint négyszerese az előző év hasonló időszakában elért 757 millió forintnak – tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.

A teljes átfogó eredmény 1,19 milliárd forint nyereség volt, szemben a tavalyi 854 millió forintos veszteséggel. A közleményben a kiemelkedő teljesítmény okaként az organikus bővülés mellett a csoport tavalyi régiós tranzakcióit említették. A nagykereskedelmi üzletág elsősorban az idén év elején indult, négy országra kiterjedő Opel értékesítés miatt 54,9 milliárd forintos árbevételt ért el az első fél évben, 181 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.
    
A kiskereskedelmi üzletág árbevétele az organikus fejlődés mellett szintén a tavaly végrehajtott akvizíciók, tranzakciók miatt 130 százalékkal, 42,7 milliárd forintra nőtt. A kedvező gépjárműértékesítési trend mellett a koronavírus-járvány által korábban komolyan sújtott gépjárműkölcsönzés területén is növekedés volt, több mint duplájára, mintegy 66 ezerre emelkedett a bérleti napok száma.
    
Ormosy Gábor, a társaság vezérigazgatója a közleményben jelezte: az eddigi eredményeket a növekvő globális chiphiány sem befolyásolta. A kínálat akadozása az év eddig eltelt részében bizonyos márkák esetében az értékesítés lassulását okozta, de javultak a marginok (értékesítési árrés), és a használtautó-piacon is árnövekedés volt, így az eredményesség szempontjából is pozitív a szaldó. Hozzátette ugyanakkor, hogy az autógyártóknál fellépő gyártási nehézségek a piac egészét tekintve már éreztették kedvezőtlen hatásukat, és ezek a következő időszakokban is befolyásolhatják a volumeneket.
    
A társaság 2021-ben 200 milliárd forint feletti árbevétellel számolt terveiben, de ezt elsősorban a chiphiány okozta szállítási késedelmek miatt, az első fél év kiemelkedő eredményei ellenére jelenleg nem látja biztosíthatónak. Az értékesítési volumen (darabszám és árbevétel) várható elmaradása ellenére a társaság várakozása szerint a fedezet- és eredménytermelő képesség nem csökken, és továbbra is 6 milliárd forint körüli EBITDA várható – áll a közleményben. Az AutoWallis Nyrt.-t a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzik. A társaság részvényei a csütörtöki kereskedést 102 forinton fejezték be. Az elmúlt egy évben legmagasabb árfolyamuk 120 forint, a legalacsonyabb 76 forint volt.

2021. szeptember 3.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. szeptember
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930