Kezdőlap » Emelkedett a Duna House lakásárindexe a harmadik negyedévben
Ingatlan

Emelkedett a Duna House lakásárindexe a harmadik negyedévben

Emelkedett a Duna House országos lakásárindexe a harmadik negyedévben, nominálértéken 209 pont lett – közölte az ingatlanközvetítő cég az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, hogy a fogyasztói árindex növekedése miatt az országos lakásárindex reálértéke korrekciót mutat, 137 pontot tett ki. Elemzésükben kitérnek arra, hogy a lakások árindexe panelnél 6 pontot esett, ugyanakkor a tégla építésűeknél újabb rekordot döntött, 186-ról 195 pontra nőtt nominálértéken három hónap alatt. Kiemelték, a fővárosban piacon lévő újépítésű otthonok kétharmadát szinte azonnal értékesítették, még úgy is, hogy az átlagos négyzetméteráruk meghaladja az egymillió forintos lélektani határt.
    
A használtlakás-piacon az árak stagnáltak Kelet-Magyarországon mind a panel, mind a téglaotthonok esetében, ezzel szemben Nyugat-Magyarországon 12, illetve 16 százalékos áremelkedés volt tapasztalható a harmadik negyedévben. A fővárosban valamivel mérsékeltebb, 4-12 százalék közötti a növekedés mértéke a panel- és a téglalakások esetében egyaránt. A Duna House adatai szerint az idén július-szeptember között összesen 34 296 tranzakció történt országosan, ami 2019 azonos időszakához képest 10, a 2020-astól pedig 9 százalékos elmaradást mutat. Éves szinten azonban még mindig 20 százalékos pluszban van az idei piac a tavalyihoz viszonyítva.
    
Az elemzés szerint szeptemberben 11 807 darab tranzakció volt országosan, a legkeresettebbek a 40-60 négyzetméter közötti lakások voltak az egész országban. Míg vidéken jellemzően 250 000 forintos négyzetméterár alatt vásárolták meg az ingatlanokat, addig a fővárosban, elsősorban Budán akár 900 000 forint feletti összeget is elkértek négyzetméterenként – írják az elemzésben. A Duna House becslése szerint szeptemberben már 125 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel realizálódott Magyarországon, amely idén az eddigi harmadik legerősebb hónapot jelenti.

2021. október 13.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS