Kezdőlap » November végéig várják az ajánlatokat a Gyulahús Kft. legfeljebb 49 százalékos tulajdonszerzésére
Gazdasági hírek

November végéig várják az ajánlatokat a Gyulahús Kft. legfeljebb 49 százalékos tulajdonszerzésére

November végéig várják az indikatív ajánlatokat a jelenleg önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. legfeljebb 49 százalékának  megszerzésére – döntött pénteki rendkívüli ülésén a gyulai képviselő-testület.

Az egyhangúlag, 13 igennel elfogadott előterjesztés szerint a vállalat működéséről és a tervezett fejlesztésről szóló cégbrossúrát október 15-ig elküldik az eddigi érdeklődő befektetői csoportoknak, és nyilvánosságra hozzák az önkormányzat honlapján is. Az ajánlattevőktől november 20-ig indikatív – azaz előzetes, nem kötelező érvényű – ajánlatot várnak, amely tartalmazza a fejlesztési elképzeléseket, hogy mekkora tulajdonrészt kívánnak megszerezni a társaságban, a tőkebevonás mértékét és ütemét, a tőkebevonásért kért ellenszolgáltatásokat és előjogokat. A beérkezett ajánlatokat legkésőbb december 20-ig a polgármesterből, a város jegyzőjéből, a cég jelenlegi ügyvezető igazgatójából és egy ügyvédből álló munkacsoport fogja értékelni. A végleges döntést a képviselő-testület hozza meg legkésőbb 2022. február végéig.
    
A Gyulahús Kft.-ről szóló információs dokumentáció a cég rövid történetét, a Gyulai Húskombinát 2012-es felszámolását, és az eddig teljesen önkormányzati tulajdonban lévő Gyulahús Kft. 2013-as megalakulását, a jelenlegi vezetők bemutatását, valamint a legfontosabb gazdasági és termelési információkat tartalmazza. Eszerint a vállalat saját tőkéje 2020 végén csaknem 3,4 milliárd forint, a jegyzett tőke 852,7 millió, a tőketartalék 9,3 millió, az eredménytartalék több mint kétmilliárd, az adózott eredmény 392 millió forint volt. A képviselő-testület az ideiszeptemberi ülésén döntött arról, hogy a vállalat törzstőkéjét apportálás útján csaknem 4 milliárd forintra emeli.
    
A jelenleg két telephelyen működő Gyulahús Kft. 13 milliárd forintos fejlesztést tervez, új szárazáru üzemet építene fel a jelenlegi Kétegyházi úti telephelyen, amihez ötmilliárd forintot pályázati forrásból teremtenének elő. A fennmaradó összeg bevonásához keresnek szakmai vagy pénzügyi befektetőt. Elsősorban magyar befektetőt várnak, ám feltételeket is támasztanak: a termelés Gyulán marad, a gyulai kolbász és a gyulai májas termékek gyártása folyamatos lesz, nem lehet minőségromlás, a védjegyek az önkormányzat tulajdonában maradnak és a menedzsmentet érintő döntésekhez a képviselő-testület felhatalmazása szükséges.
    
Ha az új, több mint 11 ezer négyzetméter alapterületű üzem felépülne a jelenleg használaton kívüli vágóhíd helyén, akkor 2200 tonnáról négyezer tonnára nőne az éves termelési kapacitás, hatékonyabbá válna a gyártás, csökkennének az energetikai, szállítási és logisztikai költségek és megszűnne a biztonsági kockázat. (A jelenlegi szárazáru üzem – ahol 3,3 tonna ammóniát tárolnak – a város központjához közel, lakóházas övezetben, óvodához, iskolához valamint a helyi rendőrséghez közel helyezkedik el.)
    
A beruházást indokolja, hogy a gyulai húsüzemben használt technológia több mint harmincéves, a két telephely összevonása jelentős megtakarítást eredményezne javítva a versenyképességet – olvasható az előterjesztésben. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Gyulahús Kft. 2019-ben mintegy nettó 6,8 milliárdos árbevételt ért el, ami 2020-ban 7,66 milliárdra nőtt. Adózott eredménye 213 millióról 392 millió forintra emelkedett.

2021. október 8.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS