Kezdőlap » 2 százalék fölött lehet az infláció 2022 derekáig Németországban
Gazdasági hírek

2 százalék fölött lehet az infláció 2022 derekáig Németországban

A már így is magas szintekről valószínűleg tovább gyorsul, és a jövő év közepéig a 2 százalékos célszám fölött maradhat az infláció Németországban a Bundesbank szerint.

Németország központi bankjának elemzői a hétfőn közzétett szokásos havi jelentésben arra figyelmeztettek, hogy szeptembertől az év végéig átmeneti tényezők hatására az inflációs ráták a 4 százalék és 5 százalék közötti sávba emelkedhetnek, majd a jövő év elején jelentősen lassulhat a pénzromlás üteme. Ezzel együtt is a jövő év derekáig meghaladhatja az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos célszámát az áremelkedés éves üteme.
    
Az infláció idén egyszeri tényezők sokasága miatt ugrott meg, az adóemelésektől kezdve a szűk ellátási keresztmetszeteken át a nyersanyagok drágulásáig, ami felerősítette a vitát arról, hogy szükség van-e még rendkívül laza monetáris politikára. Bár a legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy az utóbbi hónapokban mért magas inflációs értékek átmeneti jellegűek, vita van arról, hogy ezek az egyszeri árnyomások a másodkörös hatásokon keresztül mennyire épülhetnek be a tartós inflációba.
    
Christine Lagarde, az EKB elnöke úgy szokott fogalmazni, hogy a magas inflációt okozó tényezők közül „sok” átmeneti, ami azt jelzi, hogy ő arra is számít, e tényezők egy része a koronavírus-világjárvány után is fennmarad. Az EKB mindazonáltal továbbra is azt várja, hogy az áremelkedés üteme gyenge marad és a következő években nem éri el a 2 százalékos célt.
    
A szigorú monetáris politika hívei viszont azt hangsúlyozzák, hogy egyre szűkül a különbség az inflációs várakozások és a 2 százalékos célszám között, így ha másodkörös hatások alakulnak ki, kevés is elég ahhoz, hogy az inflációt magasabbra tolja. A konzervatívok azonban még mindig kisebbségben vannak az EKB kormányzótanácsában, így valószínűleg még évekig fennmarad a nagyon laza monetáris politika.

2021. szeptember 27.

(MTI/Reuters)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. szeptember
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930