Kezdőlap » Csődközelbe került a legnagyobb román biztosító, a City Insurance
Gazdasági hírek

Csődközelbe került a legnagyobb román biztosító, a City Insurance

Csődközelbe került a június óta hatósági felügyelet alá vont legnagyobb romániai biztosító, a City Insurance, miután a holland I3CP Holding BV kisebbségi tulajdonos nem fizette ki a remélt 150 millió eurót a román hatóságok által elvárt tőkeemeléshez.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap csütörtökön felidézte, hogy ez idő alatt a biztosítónak életképes üzleti tervet kellett volna bemutatnia, hogy bizonyítsa, rendelkezik elegendő fedezettel a további működéséhez, valamint a biztosítások alapján keletkező károk kifizetésére. A pénzügyi felügyelet közölte, hogy szeptember 6-ig a kisebbségi tulajdonos nem járult hozzá a tőkeemeléshez. A hatóság egyelőre annyit közölt, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően a következő időszakban megteszi a szükséges lépéseket, de nem részletezték, hogy melyek lesznek azok.
    
Az újság emlékeztetett, hogy amennyiben a részvényesek nem hoznak elég pénzt a tőkeemeléshez, akkor a City Insurance lehet a negyedik biztosító, amelyik csődbe kerül a román piacon. 2015-ben és 2016-ban a két legnagyobb román biztosító, az Astra és a Carpatica, tavaly pedig a CertAsig ment tönkre. A City Insurance az elmúlt években gyorsan növekedett, kihasználva az addig két legnagyobb biztosító csődjét. A cég főleg a gépjármű-felelősségbiztosítások piacára összpontosított, ahol 45 százalékos részesedést szerzett, de a teljes biztosítási piacon is elsőnek számít 20 százalékos részesedéssel. Az újság szerint amennyiben a biztosítónak nem sikerül elkerülnie a csődöt, akkor főleg a gépjármű-felelősségbiztosítások újból jelentősen megdrágulhatnak, ami az Astra és a Carpatica csődje utáni helyzet megismétlődését jelentené.

2021. szeptember 9.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. szeptember
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930