Kezdőlap » Rekordszintre nőtt a lakóingatlanok átlagára az Egyesült Királyságban
Ingatlan

Rekordszintre nőtt a lakóingatlanok átlagára az Egyesült Királyságban

Rekordszintre emelkedett a lakóingatlanok átlagára augusztusban az Egyesült Királyságban, jóllehet tovább lassult az áremelkedés éves összevetésű üteme.

A Lloyds Bank leányvállalata, a Halifax és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató kedden közzétett adatai szerint éves összehasonlításban 7,1 százalékkal, március óta a legkisebb mértékben emelkedtek az ingatlanárak augusztusban. Elemzők 5,5 százalékot vártak a júliusban mért 7,6 százalékos növekedés után. Az áremelkedés üteme májusban 9,6 százalékon tetőzött, azóta minden hónapban csökkent. Az átlagárak május után újra rekordszintre, 262 ezer 954 fontra – piaci középárfolyammal számolva közel 107 millió forintra – kúsztak fel augusztusban, ami több mint 17 ezer fonttal több mint egy évvel korábban. Havi összevetésben 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, gyorsult az ütem a júliusban mért 0,4 százalékhoz képest. Elemzők 1,1 százalékos növekedésre számítottak. Az augusztussal zárult három hónapban 1,2 százalékkal emelkedtek az árak az előző három hónaphoz képest.
    
Russell Galley, a legnagyobb brit ingatlanhitelező hálózat, a Halifax ügyvezető igazgatója az adatokat kommentálva rámutatott, hogy jórészt kifutott a lakóingatlan-vásárlások illetékmentességének piaci hatása, ami tetten érhető a tranzakciók számának csökkenésében. Ugyanakkor továbbra is sokan keresnek a meglévőnél nagyobb lakást, amely kényelmesebbé teszi az otthoni munkavégzést és tanulást. Az Egyesült Királyságban tavaly nyáron a koronavírus-járvány miatt függesztették fel meghatározott időre az illetékfizetési kötelezettséget, ami fokozta a vásárlási kedvet. A járvány sokat változtatott a vásárlási preferenciákon, ugyanis az otthonaikba szorult családok közül sokan kerestek közül tágasabb, kényelmesebb lakóhelyet.
    
A Halifax arra számít, hogy fennmarad a jelenlegi trend, továbbra is erős lesz a kereslet, és nem fognak csökkenni az árak még úgy sem, hogy szeptemberben már az egész országban megszűnik a lakásvásárlások illetékmentessége. Az árakat támogatja, hogy a gazdasági helyzet egyre kedvezőbb, a kínálat pedig rendkívül szűkös, és ez így is marad, hacsak a járvány újabb hulláma miatt nem kell visszavezetni a szigorú intézkedéseket, és a munkanélküliség nem ugrik meg.

2021. szeptember 8.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS