Kezdőlap » Zimbabwében 30 év börtön járna a rézkábelek lopásáért, súlyos áramkimaradások voltak a tolvajlás miatt
Gazdasági hírek

Zimbabwében 30 év börtön járna a rézkábelek lopásáért, súlyos áramkimaradások voltak a tolvajlás miatt

A zimbabwei kormány drákói szigorral, harminc évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná a rézlopást, miután súlyos áramkimaradásokat okozott az országban a rézvezetékek eltulajdonítása.

Az SNBC dél-afrikai televízió idézte csütörtökön Monica Mutsvangwa zimbabwei tájékoztatási minisztert, aki szerint a kormány módosította a rézpiacot szabályozó törvényt, amely értelmében ezentúl a réz és réztárgyak birtoklását külön engedélyhez kötik, amelyben rögzíteni kell, hogy az adott személy honnan jutott hozzá a színesfémhez. A rendőrség követelni fogja a tulajdonosoktól az eladók személyes adatait feltüntetését is, illetve a beszerzett réz mennyiségét és felhasználásának célját. A lopott rezet szállító járműveket azonnal elkobozzák.
    

A rézlopásért drákói, harminc év börtönbüntetést előirányzó törvénymódosítással akar a kormány véget vetni a nagyfeszültségű rézvezetékek tömeges lopásának. Az elmúlt öt évben az állami áramszolgáltatót tízmillió dolláros (hárommilliárd forint) kár érte a rézkábelek és vezetékek lopása miatt, és a bűnözés olyan méreteket öltött, hogy számos háztartás és gyár maradt hetekre áram nélkül.
   

 Afrikában nem csak a zimbabwei hatóságoknak okoz komoly fejtörést a színesfémlopás. A szomszédos Dél-afrikai Köztársaságban például februárban öt réztolvaj halmozottan összesen 1250 év börtönbüntetést kapott az áramvezetéket és a földben futó távközlési vonalak vezetékeinek ellopása miatt.

2021. március 25.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. március
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031