Kezdőlap » Agrárkamara: áprilistól lesznek nagy mennyiségben kaphatók a hazai hajtatott zöldségek
Gazdasági hírek

Agrárkamara: áprilistól lesznek nagy mennyiségben kaphatók a hazai hajtatott zöldségek

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatók a hazai primőr zöldségek, főként a paprika, a paradicsom és a kígyóuborka – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden.

A hajtatott zöldségtermesztés jellemzően fűtött üvegházakban, valamint fűtött, illetve hidegfóliákban történik. A hazai zöldségtermesztő felület mintegy 90 ezer hektár, ebből a hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár. A legfontosabb hajtatókörzetek Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében, illetve Pest megye déli részén vannak – ismertette a kamara.
    

A tájékoztatás szerint a hazai fűtött üvegházakban jellemzően paradicsomot, paprikát és kígyóuborkát termesztenek. A termálvízzel fűtött üvegházakba a paprikafélék kiültetése tavaly október-decemberben megtörtént. Ugyanakkor rendkívül rossz fényviszonyok voltak december-januárban, az elmúlt 15 év legrosszabb besugárzását mérték a termelők. Az év elején a szokásosnál 30-40 százalékkal kevesebb áru került a piacra.
    

A paradicsom üvegházi kiültetése december-januárban kezdődött. A palánták szinte 100 százalékban pótmegvilágítást kaptak, így nem észrevehető számottevően a fényhiány, szépek az állományok. Nagyobb mennyiségű áru paprikából és paradicsomból is húsvét körül várható – jelezte a NAK.
    

A fűtött fóliákba a paprikafélék és a paradicsom kiültetése január közepe és február közepe között megtörtént. Az állományok átlagosak, a szedések április második felében várhatóak.
    

A hidegfóliákba a káposztafélék kiültetése február 10-25. között történt. A február eleji hideg nem okozott komolyabb gondot, mivel plusz takarást használtak, és volt napsütés. A szedések várhatóan április 15. körül kezdődnek.
    

A hidegfóliás paprikafélék és a paradicsom palántanevelése rendben zajlik, március végére, április közepére várható az ültetésük. A szedést május végére, június elejére tervezik a termelők.
    

A hajtatott növényi kultúrák közül erőteljesebben a káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent az elmúlt években, a paprikaféléké és az uborkáé nem változott, ugyanakkor a salátaféléké jelentősen nőtt. Mennyiségben ugyanakkor a paradicsom, az uborka és a salátafélék nőttek, míg a paprikafélék stagnáltak, a káposztafélék csökkentek.
    

A termelők mintegy 415 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be 2019-ben, paprikafélékből 185 ezer, paradicsomból 130 ezer, kígyóuborkából 36 ezer, káposztafélékből 22 ezer tonnát. A hajtatott gombatermesztés 31 ezer tonnát tett ki – közölte a NAK.

2021. március 16.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. március
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031