Kezdőlap » A K&H kibocsátotta első zöld jelzáloglevelét
Pénzügy

A K&H kibocsátotta első zöld jelzáloglevelét

Sikeres aukciót tartott a K&H a Budapesti Értéktőzsdén hétfőn, a hitelintézet első, 2032-ben lejáró zöld jelzáloglevelét bocsátotta ki 15 milliárd forint névértékben.

A bank MTI-hez elküldött közleménye szerint a kibocsátást összehangolták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld jelzáloglevél-vásárlási programjával, megfelelve nemzetközileg széles körben elfogadott elvárásoknak is. A K&H a kibocsátott jelzáloglevélből befolyó forrást olyan lakossági jelzáloghitelek refinanszírozására fordítja, amelyekhez tartozó lakóingatlanok megfelelnek az MNB, valamint a nemzetközi sztenderdek által elvárt szigorú energiahatékonysági elvárásoknak. Mint közölték, a K&H célja, hogy a továbbiakban is folyamatosan bocsásson ki zöld jelzálogleveleket, igazodva a jegybank által támasztott szigorúbb követelményekhez is.
    

A zöld jelzáloglevél kibocsátása is hozzájárulhat, hogy a magyarországi lakásállomány energiahatékonyabb, fenntarthatóbb legyen. A K&H Csoport elkötelezett a klímasemlegesség, a fenntarthatóság iránt; arra törekszik, hogy működésének környezetre gyakorolt káros hatásait korlátozza, a társadalomra gyakorolt pozitív hatását növelje, és kiemelt szerepet vállaljon a felelős magatartás ösztönzésében – idézi a közlemény Suba Leventét, a K&H fenntarthatósági vezetőjét.
    

Ismertették azt is, hogy a zöld jelzáloglevél kibocsátása mellett a K&H kifejezetten a fenntarthatóságot szem előtt tartó lakossági befektetéseket is kínál. A fenntartható fejlődés befektetési alapok célja, hogy társadalmilag felelős befektetéseket tegyen elérhetővé. Ezek az alapok például a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vagy a fenntarthatóságot más módon támogató cégek részvényeibe és országok államkötvényeibe fektetnek, amelyek megfelelnek a környezetre, a társadalomra és a vállalat-irányítási rendszerekre vonatkozó szigorú kiválasztási kritériumnak.
    

A pénzintézetnél a társadalmilag felelős befektetések értéke 2021-ben megnégyszereződött és elérte a 60 milliárd forintot. Nemrég bővült a paletta, és elindult el a K&H fenntartható fejlődés iram befektetési alap folyamatos forgalmazása is – közölték.

2022. április 26.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS