Kezdőlap » Dupláztak tavaly a mobiltárcák
Pénzügy

Dupláztak tavaly a mobiltárcák

A mobiltárcás vásárlási tranzakciók száma és értéke is több mint a duplájára ugrott 2021-ben. Több mint 730 milliárd forint értékben vásároltak tavaly a mobiltárcákba regisztrált, Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal a hazai kártyabirtokosok, ami bő kétszerese az egy évvel korábban kimutatott forgalomnak – ismerteti a hétfői Világgazdaság, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikáira hivatkozva.

A mobiltárcás vásárlási tranzakciók száma hasonló mértékben – 112,2 százalékkal – ugrott meg tavaly, ezzel megközelítette a 123,5 milliót. A negyedik negyedéves forgalmi adatokat összevetve még látványosabb a bővülés: a tranzakciók száma majd a két és félszeresére, 43,5 millió fölé emelkedett éves összevetésben, miközben a forgalomnál is hasonló arányú ugrást mért az MNB, 268,8 milliárdos volumen mellett.
    

A forgalom ugrásszerű bővüléséhez nagyban hozzájárul, hogy a bankkártyák összekapcsolása okostelefonokkal és okosórákkal igen gyorsan terjed a magyarok körében: a regisztrált plasztikok száma a múlt év végén már megközelítette az 1,29 milliót, ami 57,6 százalékos bővülés az egy évvel korábbi értékhez képest.
    

A mobiltárcák terjedését persze a kínálat bővülése is nagyban segíti: a bankok nagyon intenzív fejlesztéseket hajtottak végre ezen a területen az elmúlt időszakban, így egyre szélesebb az a paletta, amelyből az ügyfelek válogathatnak, ha más eszközön keresztül is fizetésre szeretnék használni a bankkártyáikat. Ráadásul a mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma úgy emelkedik igen gyorsan, hogy az utóbbiak száma nem mutat érdemi növekedést, sőt, a negyedik negyedéves adatokat összevetve még minimálisan csökkent is 2020 azonos időszakához mérten – olvasható a Világgazdaságban.

2022. április 11.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS