Kezdőlap » A Goldman Sachs és a Société Générale közgazdászai idén két EKB-kamatemelést várnak
Pénzügy

A Goldman Sachs és a Société Générale közgazdászai idén két EKB-kamatemelést várnak

A Goldman Sachs és a Société Générale közgazdászai felülvizsgálták az Európai Központi Bank (EKB) kamatalakulására vonatkozó előrejelzéseiket, és most egy helyett két emelésre számítanak 2022-ben – írja a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál.

Jari Sten és Soren Radde, a Goldman közgazdászai azzal számolnak, hogy az EKB júliusban leállítja az eszközvásárlást, és idén szeptemberben és decemberben kétszer 25 bázisponttal emeli betéti kamatát, ami így nulla lesz a jelenlegi mínusz 0,5 százalék után. Ezen felül az elemzők 2023-ban három, 2024-ben pedig további két kamatemelésre számítanak.
    

Anatolij Annenkov, a Société Générale elemzője is úgy véli, hogy az idén az EKB kétszer emeli irányadó rátáját, szerinte is szeptemberben és decemberben egyaránt negyed százalékponttal.
    

“Nem sok adat érkezett az EKB márciusi ülése óta, de az első benyomás az, hogy az eurózóna gazdasága képes ellenállni az ukrajnai háború hatásaival szemben, és nyilvánvalóan nem a 2020 márciusában (a pandémia kezdete) megfigyelt hanyatlást mutatja.”
    

A közgazdászok nem várnak változást a jegybank politikájában a jövő héten sorra kerülő áprilisi ülésen. Az egyelőre nem világos, hogy milyen formában zajlik majd csütörtökön a pozitív koronavírus-tesztet produkáló EKB-elnök, Christine Lagarde hagyományos sajtótájékoztatója.

2022. április 9.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS