Kezdőlap » Irak márciusban több mint 11 milliárd dollár értékben exportált kőolajat
Gazdasági hírek

Irak márciusban több mint 11 milliárd dollár értékben exportált kőolajat

Irak márciusban több, mint 11 milliárd dollár értékben exportált kőolajat, ami 1972 óta nem látott rekordnak számít – közölte a közel-keleti ország olajügyi minisztériuma az előzetes adatokra hivatkozva.

A nyersolaj árát jelentősen megemelte az ukrajnai háború. Irak, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legnagyobb exportőre 100 563 999 hordónyi kőolajat szállított külföldre 11,07 milliárd dollár értékben, ami 1972 óta a legmagasabb mértékű bevétel” – derült ki a bagdadi illetékes tárca közleményéből.
    

A 41 millió lelket számláló Irak jövedelmének mintegy 90 százaléka az olajbevételekből származik. Az országnak égetően szüksége is van a növekő bevételre, mivel pénzügyi válsággal küszködik és újra kell építenie a 2013-ban ellene indított amerikai háborúban elpusztult infrastruktúráját. Csütörtökön az OPEC tagállamai úgy döntöttek, hogy csak mérsékelt ütemben növelik olajkitermelésüket, annak ellenére, hogy a nyugati országok erőteljes nyomást gyakoroltak rájuk a nagyobb kitermelés végett, mivel az ukrajnai háború miatt az egekbe szökött az olajár.

2022. április 4.

(MTI/AFP)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS