Gazdasági hírek

Rontott éves bevétel-előrejelzésén a Philips

Rontott éves bevétel-előrejelzésén a Philips, miután megkezdte mintegy 4 millió lélegeztető gépének és úgynevezett CPAP légzőkészülékének visszahívását, illetve amiatt, hogy a céget is sújtja a globális elektronikus alkatrészhiány.

Az amszterdami székhelyű konszern hétfőn azt közölte, hogy összehasonlítható alapon az eladásai 7,6 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva. Frans van Houten, a világ egyik vezető orvostechnológiai nagyvállalatának vezérigazgatója rámutatott arra, hogy az ellátási láncok globális zavarai mélyültek a negyedévben, és a helyzet még romolhat is a folyó negyedévben. Részben emiatt a cég “alacsony egyszámjegyű” eladásnövekedést vár az idén tavalyhoz képest összehasonlítható alapon, ami a korábbi előrejelzésében még csak alsó határként szerepelt.
    
A Philips közlése szerint a szeptember végével záródott három hónapban a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredménye (EBITA) 512 millió euró lett, 25 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A cég által megkérdezett elemzők ennél is gyengébb EBITA-adatra, 490 millió euróra számítottak. A holland orvostechnikai cég globálisan mintegy 4 millió lélegeztetőgépet és úgynevezett CPAP légzőkészüléket hív vissza amiatt, hogy a gépekbe szerelt poliészter alapú poliuretán (PE-PUR) hangszigetelő hab a használat során apró darabokra hullhat, amit a betegek belélegezhetnek, ez pedig akár fulladást is okozhat. A gyártó lecseréli a gépeket.

2021. október 18.

(MTI/Reuters)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS