Kezdőlap » Gyors ütemben növekszik az osztrák gyógyszeripari és gyógyászati berendezések ágazat
Gazdasági hírek

Gyors ütemben növekszik az osztrák gyógyszeripari és gyógyászati berendezések ágazat

Rohamosan növekszik az osztrák gyógyszeripari termékeket és gyógyászati berendezéseket gyártó ágazat Margarete Schramböck gazdasági miniszter által hétfőn bemutatott legfrissebb „Life Science Report Austria” jelentés alapján.

Az „élettudományi” ágazatban tevékenykedő vállalatok száma a legutóbbi, 2018-as jelentés óta 7 százalékkal, nagyjából ezerre növekedett Ausztriában, értékesítési árbevételük pedig 12 százalékkal 25,1 milliárd euróra duzzadt. Az ágazatban tevékenykedő vállalatoknak mintegy 40 százaléka gyógyszeripari termékek, 60 százaléka pedig gyógyászati cikkek és berendezések gyártásával foglalkozik. Az értékesítési árbevétel pedig ennek pont a fordított arányában oszlik meg közöttük – mondta a miniszter. Az ágazat gazdasági jelentőségét mutatja az alkalmazottak abszolút száma és annak növekedése is. A miniszter elmondása szerint 2018 óta 5 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma és jelenleg 60 ezren dolgoznak az ágazat vállalatainál.
    
A gazdasági miniszter bejelentette, hogy az élettudományi ágazatban tevékenykedő cégek telephely-döntéseinek a megkönnyítése érdekében az elkövetkező két évben 100 millió eurót invesztálnak az ágazatba. Hangsúlyozta, hogy a mikroelektronikához hasonlóan az élettudományi ágazatban is különös figyelmet kell fordítani a beszállítói lánc stabilitására, ami elsősorban európai szinten jelent szabályozási feladatot.

„Az élettudományi ágazat szerintem a második legfontosabb terület a mikroelektronika után, amivel az Európai Bizottságnak belátható időn belül foglalkoznia kell” – mondta, hangsúlyozva, hogy Európának ezen a területen is függetlenné kell tennie magát, hogy kevésbé legyen kitéve a válságoknak.

2021. október 18.

(MTI/APA)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS