Kezdőlap » Spanyolországban 13 éves csúcson a fogyasztói áremelkedés
Gazdasági hírek

Spanyolországban 13 éves csúcson a fogyasztói áremelkedés

Spanyolországban 2008 szeptembere óta a legnagyobb ütemben nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben idén szeptemberben.

A spanyol statisztikai hivatal csütörtökön azt közölte, hogy a múlt hónapban – az elemzői várakozásoknak megfelelően – 4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az augusztusi 3,3 százalék után. A havi szintű növekedés 0,5 százalékról 0,8 százalékra gyorsult. Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) ugyancsak 13 éves csúcsra, 4 százalékkal nőtt az előző év szeptemberéhez képest az augusztusi 3,3 százalék után. Havi összevetésben a növekedés 1,1 százalék volt az augusztusi 0,4 százalék után.
    
Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított szeptemberi éves szintű maginfláció 1 százalék volt, miután augusztusban 0,7 százalékot mértek. Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) október elején azt közölte előzetes adatként, hogy szeptemberben éves összehasonlításban 3,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, ami 2008 szeptembere óta a legerősebb ütem. A végleges adatsort október 20-án hozza nyilvánosságra az Eurostat.

2021. október 14.

(MTI/Reuters)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS