Kezdőlap » Magyarországon a lakosság 34 százalékét érte már kár építkezésnél kontár munka miatt
Gazdasági hírek

Magyarországon a lakosság 34 százalékét érte már kár építkezésnél kontár munka miatt

Magyarországon a lakosság 34 százalékát érte már kár építkezésnél kontár munka miatt, az okozott kár átlagos értéke egy emberre vetítve 753 320 forint volt – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője online sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a Mapei Kft. augusztusban reptezentatív felmérést készített a lakosság körében 2248 ember bevonásával. A kutatás arra szolgált, hogy megállapítsa, a megrendelők mennyire bíznak az építőipari szakemberekben, illetve arra, hogy a megrendelőknek mekkora kárt okoztak a nem hozzáértő szakemberek. Markovich Béla közölte, területi eloszlásban az országban a legtöbb kontár munkát Budapesten és Közép-Magyarországon jelezték, itt a válaszadók 41, illetve 40 százaléka mondta, hogy valamilyen építőipari munka miatt szenvedett már kárt, ennek értéke pedig meghaladta a 900 ezer forintot. A lista másik végén Dél-Dunántúl áll, ahol a megkérdezettek 28 százaléka számolt be kontár munkáról, átlagosan 368 690 forint értékben.
    
Markovich Béla elmondta, a felmérés egyúttal az Építőipari Bizalmi Index megalkotására is szolgált, amely azt mutatja meg, mennyire bíznak a megrendelők a szakemberekben, mennyire elégedettek a munkájukkal. A kutatásban résztvevők azt értékelték, hogy az egy éven belül náluk dolgozott építőipari szakemberek milyen munkát végeztek, 5 csillagból állt a skála, amely a kontármunka és a mestermunka között alakult. A megkérdezettek visszajelzései alapján ez az index országosan 3,53 csillag lett, ami a Mapei Kft. ügyvezetője szerint nem annyira roszz, viszont úgy vélte, az építőiparnak ennél sokkal többet kell nyújtania. Országosan ez az index Budapesten és Pest megyében lett a legalacsonyabb (3,32), míg a legmagasabb (3,98) értéket Tolna megyében mérték.
    
Markovich Béla mindezt azzal magyarázta, hogy a fővárosban csoportosul a legtöbb szakember, itt valósul meg a legtöbb építőipari munka, ezért valószínű, hogy itt több hiba is előfordul. Közölte, az Építőipari Bizalmi Indexet szakmákra is lebontották, a legmagasabb értékelést a villanyszerelő (3,95), a víz- és gázszerelő (3,78), gépész (3,75), a bádogos (3,75) és a festő (3,71) kapta, a legalacsonyabbra (2,89 csillag) pedig a generálkivitelezők munkáját értékelték.
    
Markovich Béla szerint a generálkivitelezőkkel szembeni alacsony bizalom oka, hogy őket terheli minden szakterület legapróbb hibája is. Ezzel szemben a villanyszerelők pozitív megítélésében szerepet játszhat, hogy az esetleges hibás teljesítés gyakran észrevehetetlen egy laikus megrendelő számára, hiszen ha van áram, a munka jó.
    
A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon, a cég 1991. szeptember 1-jén jött létre az osztrák Mapei GmbH alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. A vállalat 211 embert foglalkoztat, 2020-ban 22,7 milliárd forint volt a nettó belföldi árbevétele, ami 16,7 százalékos növekedés éves összevetésben. A Mapei Kft. egy 15 000 négyzetméter összterületű gyárat és raktárat üzemeltet Sóskúton, ahol éves szinten több mint 76 ezer tonna terméket állít elő.

2021. október 10.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS