Kezdőlap » Szeptemberben 6 százalékkal nőtt a használtautó-behozatal éves összevetésben
Gépjármű

Szeptemberben 6 százalékkal nőtt a használtautó-behozatal éves összevetésben

Szeptemberben 12 648 külföldről behozott, használt személyautót regisztráltak az országban a DataHouse adatai szerint, ami a tavaly szeptemberi szinthez képest 6 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 16 százalékos növekedést jelent – közölte a JóAutók.hu hétfőn az MTI-vel.

Kiemelték, 2020 februárja, a koronavírus-járvány kitörése óta nem tapasztaltak ekkora forgalmat a használtautó-importban. A közlemény idézte Halász Bertalant, a JóAutók.hu vezérigazgatóját, aki elmondta: a használtautó-behozatal felfutásában a korábbi utazási korlátozások feloldása mellett jelentős szerepe van az újautó-kínálat visszaesésének is. Egyre súlyosabb chiphiánnyal szembesül a piac, ami a gyártásban hosszabb-rövidebb leállásokat, a megrendelések teljesítésében pedig jelentős határidő-növekedéseket jelent. A hazai újautó-eladások ennek hatására az elmúlt hónapban már 17 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi mennyiségtől, a vásárlók egy része pedig új autó helyett inkább gyorsan elérhető használt autót keres magának.
    
A szakember hozzátette, az újautópiac lassulása és a használtautó-import felfutása ismét kedvezőtlen irányba változtathatja a hazai autópark összetételét, mivel a behozott használt autók közel kétharmada legalább 10 éves. Az internetes használtautó piacteret üzemeltető JóAutók.hu szerint az újautó-eladásoknál jelentkező problémák egy ideig biztosan fennmaradnak, így az importált használt autók mennyisége előrejelzésük szerint az év hátralévő részében is magas szinten marad, vagyis idén jó eséllyel a tavalyi 130 400-nál több használt autó áramlik majd be az országba.

2021. október 4.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS