Kezdőlap » Átadták a Pannonia Bio Zrt. új üzemét
Gazdasági hírek

Átadták a Pannonia Bio Zrt. új üzemét

Átadták pénteken a főleg bioetanolt gyártó, dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. új üzemét, amely évente 15 ezer tonna magas szervesanyag-tartalmú talajjavítót állít elő.

Az átadáson Hódos Ferenc, a zrt. stratégiai igazgatója elmondta: a cég 2020-ban indult, hároméves fejlesztési tervének részeként 3,5 milliárd forintos beruházással, saját és piaci banki forrásokból valósította meg a Pannonia Grow nevű létesítményt. A cél, hogy a vállalat egy olyan, hozzáadott értékkel bíró termékkörrel jelenjen meg a piacon, amely minden szempontból megfelel a körforgásos gazdaság elvárásainak; az alapanyagként használt kukorica minden részéből terméket állítanak elő, így nem keletkezik hulladék – tette hozzá. A cég közlése szerint az új gyáregységben kukoricarostból állítják elő fermentált talajjavítót, amely új piacot teremt a társaságnak.  
    
Nagy István agrárminiszter többek között arról beszélt, hogy amíg Magyarország kukoricaexportőr, addig létkérdés, hogy a kukoricát belföldön dolgozzák fel, minél nagyobb hozzáadott értékkel. A dunaföldvári üzem erősíti a helyi gazdaságot – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságban markáns szerepet töltenek be az első generációs biofinomítók: közvetlenül és közvetve több mint 11 ezer embernek adnak munkát, fontos stabilizáló szerepet töltenek be a szántóföldi növénytermesztésben. A bioüzemanyag-előállítók évente mintegy 3 millió tonna kukoricát dolgoznak fel fenntartható bioüzemanyagokká, és magas fehérjetartalmú,  GMO-mentes takarmányokat is előállítanak, csökkentve ezzel az Európai Unió és a régió szójaimport-függőségét.
    
Magyarország – Franciaország és Németország után – az EU harmadik legnagyobb bioetanolgyártója, az egy főre jutó etanolgyártásban globálisan is csak Brazília és az Egyesült Államok előzi meg az országot – jegyezte meg. Elmondta: az európai felhasználás 17 százalékát a magyar üzemek adják, az itthon megtermelt kukoricát így hozzáadott értékkel lehet exportálni. 2020-tól Magyarországon zökkenőmentesen bevezették a legfeljebb 10 százalékban etanolt tartalmazó E10-es motorbenzint, amely a klímavédelem mellett a hazai mezőgazdaságot is támogatja.
    
Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy Paks térségében 330 kilométer utat újítanak fel, és 60 kilométer új út épül, az infrastruktúra fejlődésének köszönhetően pedig a térség egyre vonzóbb a beruházók körében. Az átadáson jelen volt Mark Turley, a Pannonia Bio ír tulajdonosa is.
    
A dunaföldvári termelést 2012-ben elindító cég – honlapja szerint – évi 500 millió liter bioetanolt állít elő több mint egymillió tonna kukoricából. Emellett gyárt DDSG állati takarmányt, kukoricaolajat, az új üzemben pedig talajjavítót. A zrt. közleménye szerint a fejlesztés következő állomása egy világszinten is újdonságnak számító árpafeldolgozó lesz. A 22 hektáros dunaföldvári üzem Európa legnagyobb, egy telephelyen működő biofinomítója. A zrt. 2019-ben 366 millió, 2020-ban 360 millió euró nettó árbevételt ért el döntő részben külpiacokon 94, illetve 95 millió eurós adózott eredmény mellett. Közlésük szerint a zrt.-nél mintegy 300-an dolgoznak, az új gyáregységben tíz új munkahelyet hoztak létre.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

2021. október 1.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS