Kezdőlap » A hallgatók és a munkahelyet váltók körében is elindul az aktív lakáskeresés a következő hónapokban
Gazdasági hírek

A hallgatók és a munkahelyet váltók körében is elindul az aktív lakáskeresés a következő hónapokban

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetésével idén is megbolydul az albérleti piac, a következő két hónap a frissen felvett és tanulmányaikat folytató hallgatók mellett sok pályakezdő, valamint munkahelyet váltó számára is egyet jelent az aktív lakáskereséssel – közölte az OTP Ingatlanpont csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény idézte Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét, aki elmondta a bérleti díjak idén már lassan, de folyamatosan nőnek, a leendő bérlőknek ugyanakkor jó hír, hogy a 2020. januári csúcshoz képest most még jóval megfizethetőbb kínálatból válogathatnak. A bérbeadóknak pedig érdemes figyelembe venni azt, hogy az emelkedő tendencia ellenére sem valószínű, hogy a bérleti díjak a közeli jövőben ismét visszatérnek a korábbi, jövedelemarányosan európai mértékben is kiemelkedően magas szintre – tette hozzá a szakember.
    
Kiemelték, a bérbeadás előtt el kell dönteni, hogy milyen módon fizetnék meg a tevékenységet terhelő 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja). Erre magánszemélyként két lehetőség van: nem tételes elszámolásnál a bevétel 90 százaléka után szükséges levonni a 15 százalékos szja költségét, a tételes költségszámolásnál pedig a tételesen nyilvántartott számlákat vonják le a bevételből, és ez az összeg képezi a személy jövedelemadó számításának alapját. A lakásbérlésnél a legnagyobb védelmet a bérlő és bérbeadó szempontjából is az írásos szerződés nyújtja, amelynek minden esetben javasolt a közjegyzői hitelesítése vagy eleve szakértővel kell íratni a szerződést, az esetleg vitás helyzetek és a hosszú pereskedés megelőzése érdekében.

2021. július 22.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2021. július
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031