Kezdőlap » Elindult a biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos pénzügyi kockázatokat felmérő projekt
Pénzügy

Elindult a biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos pénzügyi kockázatokat felmérő projekt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld programja keretében kutatási-módszertani projektet indított a biodiverzitás csökkenéséből adódó pénzügyi kockázatok felmérésére, illetve az ezek kezelésére szolgáló pénzügyi felügyeleti módszertanok kialakítására.

A jegybank csütörtöki közleménye szerint sikeres pályázatuk eredményeképpen az Európai Unió pénzügyi támogatásával, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanácsadói partnerségével, valamint az Európai Bizottság Strukturálisreform-támogató Főigazgatóságával (DG Reform) együttműködve egy csaknem kétéves projekt kezdődik.
    

Az MNB hangsúlyozta: a biodiverzitás csökkenésének felgyorsulása nagy kockázatot jelent a gazdaságra és a pénzügyi szektorra is, a hatások mérése ugyanakkor jóval bonyolultabb, mint az éghajlatváltozásból eredő kockázatoké.
    

A biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos, a pénzügyi ágazatot érintő kockázatokról még világszerte kevés, ám egyre bővülő ismeret áll rendelkezésre. A döntéshozóknak, a pénzügyi felügyeleteknek és a jegybankoknak a jelenleginél alaposabban kell felmérniük a kockázatokkal kapcsolatos hatásokat és sebezhetőségi pontokat, valamint ezek kezelésének lehetséges módjait – jelezték. A program elindítása egyúttal azt is jelenti, hogy az MNB a világszerte tapasztalható jelenlegi magas inflációs környezet, illetve a negatív gazdasági hatások időszakában is folytatja a 2019-ben megkezdett Zöld programját – áll a közleményben.

2022. szeptember 15.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2022. szeptember
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930