Kezdőlap » Az Európai Beruházási Bankkal kötött megállapodás hozzájárul a hosszú távú zöld beruházások finanszírozásához
Pénzügy

Az Európai Beruházási Bankkal kötött megállapodás hozzájárul a hosszú távú zöld beruházások finanszírozásához

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Beruházási Bank (EIB) együttműködési megállapodást kötött, amelynek célja az EIB hosszú lejáratú, forintban denominált hitelezési tevékenységének támogatása – tájékoztatta a jegybank csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a két intézmény együttműködésével a magyarországi zöld projektek kedvezőbb feltételek mellett juthatnak forint finanszírozáshoz, ezzel támogatva a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedést, a járvány utáni gazdasági kilábalást és a hazai klímavédelmi beruházásokat.
    

A megállapodás értelmében az EIB hosszú futamidejű, euró-forint kamatfedezeti ügyletet köthet az MNB-vel annak érdekében, hogy fix kamatozású forinthiteleket nyújtson magyarországi ügyfeleinek legfeljebb 20 éves futamidővel.
    

Az EIB magyarországi tevékenységéért felelős alelnöke, Teresa Czerwinska kiemelte: az együttműködés mérsékli a hazai ügyfeleiket érintő, az euróban denominált hitelek átváltásból származó kockázatokat, így hozzájárul a hosszú távú infrastrukturális, klímavédelmi és környezeti fenntarthatósági célú beruházások kiszámítható finanszírozásához. Emellett bővíti a Magyarországon elérhető hosszú távú finanszírozási lehetőségek körét, ami a fenntartható növekedés és a versenyképes gazdaság elengedhetetlen feltétele.
    

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy 2021-ben mérföldkövet jelentett a jegybank mandátumának kiegészítése a kormány környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikájának támogatásával.
    

Zöld mandátumával összhangban az MNB elkészítette zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiáját, és két új program – a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program és az NHP Zöld Otthon Program – elindításáról döntött a zöld jelzáloghitelezés térnyerése és a hazai lakásállomány energiahatékony megújítása érdekében.
    

Virág Barnabás kiemelte, hogy a két intézmény közötti együttműködés a következő fontos lépés a hazai zöld beruházások ösztönzésében. Hozzátette, az MNB környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos döntései nem befolyásolják a jegybank monetáris politikai irányultságát. Az MNB-vel kötött megállapodással az EIB a növekvő, helyi valutában jelentkező finanszírozási igényre reagál. Az EIB hitelezési tevékenységében az euró, a dollár és a lengyel zloty után a forint tölti be a negyedik legnagyobb szerepet – áll a közleményben.

2022. május 6.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2022. május
hKscpsv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031