Kezdőlap » Korlátozott a magyar fintech cégek nemzetközi terjeszkedési lehetősége egy kutatás szerint
Gazdasági hírek

Korlátozott a magyar fintech cégek nemzetközi terjeszkedési lehetősége egy kutatás szerint

A magyar fintech cégek növekedésének elengedhetetlen feltétele a nemzetközi terjeszkedés, ám ezt számos tényező korlátozza – derül ki a Digitális Jólét Program (DJP) tudásközpontja által készített reprezentatív kutatásból.

Az MTI-nek küldött hétfői közleményük szerint a január 19. és február 15. között zajlott kutatásban a digitális pénzügyi technológiák fejlesztésével foglalkozó, magyar tulajdonosi hátterű, saját működő fintech megoldással rendelkező 40 cég vett részt. Kiemelik: 10-ből 9 magyar fintech cég növekedését a nemzetközi terjeszkedés biztosíthatja. Ezek a cégek elsősorban beszállítóként jelennek meg a magyarországi pénzügyi szolgáltatói piacon, ami a szolgáltatók alacsony száma miatt korlátozott növekedési lehetőséget biztosít. Így a cégek növekedésének további alapja az exportpiaci lehetőségek hatékonyabb kihasználása – mutatnak rá.
    

A három legjelentősebb kihívásnak nevezték a nemzetközi terjeszkedés során a helyi értékesítés felépítését (68 százalék), bekerülést a helyi kapcsolati hálóba (66 százalék) és a nemzetközi terjeszkedés finanszírozását (61 százalék). A fintech cégek többsége a jelentősebb kihívások között említette a külpiacokkal kapcsolatos információhiányt (piacelemzések, szabályozói megfelelés, központi tenderek) is, ami az EU-n kívüli országok esetén még súlyosabb.
    

A kutatás szerint a válaszadók fele már jelen van a külpiacokon és további 40 százalék tervez 1-2 év belül terjeszkedni. A célországok között Szlovákiát, Németországot, Ausztriát, Csehországot, Lengyelországot és Romániát jelölték meg. A kutatásban részt vevő cégek közel 70 százaléka a következő a 1-2 évben tervez külföldi bankokkal együttműködést kialakítani. Emellett nemzetközi fizetési szolgáltatókat, kártyatársaságot említettek és rendszerintegrátorokat.
    

Közölték: a DJP Digitális Exportfejlesztési Tudásközpontja (DET) 2019 óta foglalkozik aktívan a hazai innovatív vállalkozások térítésmentes exportfejlesztésével. A fintech exportfejlesztési kutatás célja, hogy a tudásközpont hatékony eszközökkel, iparág specifikusan támogathassa a hazai fintech cégek nemzetközi piaci terjeszkedését. A kutatás eredményei alapján a tudásközpont komplex akciótervet dolgoz ki, amelyet várhatóan idén az első fél évben bemutatnak.

2022. április 12.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS