Kezdőlap » Csaknem negyedmilliárd forinttal támogat civil szervezeteket és magánszemélyeket a Pro Filii Alapítvány
Gazdasági hírek

Csaknem negyedmilliárd forinttal támogat civil szervezeteket és magánszemélyeket a Pro Filii Alapítvány

Csaknem negyedmilliárd forinttal segít civil szervezeteket és magánszemélyeket a Pro Filii Alapítvány.

A Mészáros Csoport alapítványa az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: az első negyedévben benyújtott mintegy 173 pályázó összesen 1 milliárd 270 millió forint támogatást igényelt tőlük. A kuratórium döntésének értelmében végül 66 pályázatot bíráltak el kedvezően, mintegy 250 millió forint értékben. Emlékeztettek: a Pro Filii Alapítványt a Mészáros Csoport azzal a szándékkal hívta életre 2021 végén, hogy az elmúlt években tanúsított társadalmi felelősségvállalását a támogatást igénylőknek is tervezhetőbbé, a segítségnyújtást pedig hatékonyabbá tegye.
    

Az idei első negyedévben beérkező 173 pályázatból a cégcsoport vezetőiből álló bírálóbizottság javaslatára a kuratórium 16 magánszemély 32,5 millió forintos, továbbá félszáz civil és nonprofit szervezet 216,8 millió forintos támogatásáról döntött. A Pro Filii Alapítvány céljával összhangban előnyben részesültek azok a kérelmek, amelyek célcsoportként egészségügyi, szociális vagy más okból hátrányos helyzetű gyermekeket jelöltek meg, a támogatás segítségével pedig szélesebb körű segítségnyújtás valósítható meg – ismertették.
    

Ezért az alapítvány a maximálisan támogatható 10 millió forinttal segíti a többi között a Gyermekétkeztetési Alapítványt, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szervezetet és egy SMA-s kisfiú gyógyulásáért gyűjtő alapítványt, de támogatásban részesül több, hátrányos helyzetű gyermek táboroztatását végző civil szervezet – részletezték. Úgy folytatták: közülük a Zalaegerszegi Fiatalok Egyesülete mintegy kétszáz gyermeknek nyújt kikapcsolódási lehetőséget a nyári szünetben, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány pedig kárpátaljai menekült családokat szállásolhat el a szervezet csobánkai házában.
    

Kitértek arra is, hogy az alapítvány kulturális és sporttémájú pályázatokat is támogat: a Szikra Egyesület támogatása 100 autizmussal élő gyermeknek teszi lehetővé művészeti foglalkozások szervezését, az Ezüstcipő Hallássérült Fiatalok Focisuli Alapítvány pedig utánpótláskorú hallássérült, beszédfogyatékos gyermekek sporttevékenységéhez kap segítséget. A tájékoztatás szerint a legtöbb pályázat a Kelet-magyarországi régióból érkezett, az alapítvány által támogatott programok azonban az ország valamennyi térségére kiterjednek.
    

A közleményben idézték Tóth Krisztinát, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatóját, aki azt mondta: “óriási érdeklődés övezte” a Pro Filii Alapítvány által nyújtott pályázati lehetőséget, és ez “pozitív visszaigazolása azon tulajdonosi döntésnek, hogy alapítványi keretek közt valósítjuk meg a Mészáros Csoport karitatív tevékenységét”. Tóth Krisztina, aki egyúttal az alapítvány bírálóbizottságának elnöke, megemlítette, hogy az igénylések összértéke több mint egymilliárd forinttal haladta meg a rendelkezésre álló negyedmilliárd forintos keretet, ami jelzi, hogy a Mészáros Csoporthoz hasonló hazai vállalatoknak nagy szerepük van a helyi és országos hatáskörű civil közösségek megtartásában és segítésében.
    

Tudatták, hogy április 3-tól megnyílt a Pro Filii Alapítvány második negyedéves időszakára vonatkozó pályázati felület. A pályázatokat továbbra is kizárólag elektronikus úton az alapítvány weboldalán keresztül lehet beküldeni, az idei második negyedévre vonatkozóan június 15-ig. A pályázati keretösszeg ezúttal is 250 millió forint, bővebb információk a www.profilii.hu oldalon, a pályázati kiírás menüpont alatt érhetőek el – írták.

2022. április 9.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS