Kezdőlap » Példátlanul gyorsan fizette ki az OBA a Sberbank károsultjait
Pénzügy

Példátlanul gyorsan fizette ki az OBA a Sberbank károsultjait

A volt Sberbank-ügyfelek esetében bocsátotta először tíz munkanap alatt egy nagy létszámú betétesi kör rendelkezésére a kártalanítás összegét az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben kiemelték: még mintegy 9800 ügyfél nem jelentkezett biztosított betétjéért, amelyek együttes összege 17,9 milliárd forintra rúg. Azok, akik a Takarékbanknál jogosultak a kártalanítási összegükre – mintegy 2700 ügyfél -, jövő év március 31-ig a pénzintézet fiókjaiban jelentkezhetnek igényeikkel. A postai kifizetésekre jogosultak – mintegy 3700 ügyfél – az OBA-nál tehetik meg ezt, még csaknem öt évig. Az átutalással érintett ügyfelek közül további mintegy 3400-nak kellene még megadnia bankszámlaszámát a kifizetés teljesítéséhez – írták.
    

Tájékoztattak arról, hogy az OBA április 5-ig 141,6 milliárd forint kártalanítási összeg felett nyitotta meg a rendelkezési lehetőséget a bank károsultjai számára. Arra is kitértek, hogy a betétbiztosító kifizetése az ügyfelek döntő többsége esetében a Sberbankkal szembeni teljes követelését fedezi. A betétbiztosítási limitnél magasabb összegre jogosultak – mintegy ezer, döntően vállalati betétes – a végelszámolás során juthatnak a további betétösszegeikhez.
    

A végelszámolónál május 3-ig lehet bejelenteni a biztosított betétösszeget meghaladó követelést – hívták fel a figyelmet. A törvény szerint ugyanakkor a bejelentés elmulasztása vagy késedelmes teljesítése nem jár jogvesztéssel. A végelszámolást a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft. végzi, amely átvilágítja a banki portfóliót, majd meghatározza az értékesítési stratégiát is – olvasható az MNB közleményében.

2022. április 7.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS