Kezdőlap » Energiaközösséget hoz létre Szolnokon az E.ON
Gazdasági hírek Gépjármű

Energiaközösséget hoz létre Szolnokon az E.ON

Intelligens városi energiamodell valósul meg az E.ON Hungária Csoport és Szolnok önkormányzatának együttműködésében mintegy 1,2 milliárd forintból, a megyei jogú város intézményei energiaközösségekbe kapcsolódnak – közölte az E.ON Hungária Csoport pénteken az MTI-vel.

A beruházást az E.ON Energiamegoldások Kft. valósíthatja meg, miután elnyerte Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának “Szolnok Intelligens Városi Energia Modell” (SZIVEM) elnevezésű projektjében kiírt közbeszerzési eljárását – közölte az önkormányzat az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a beruházás az év végig valósul meg. A város a csaknem teljes egészében állami támogatásból készülő beruházástól jelentős költségmegtakarítást vár – tették hozzá.
    

Az E.ON közleménye szerint hat helyszínen kilenc, összesen 330 kilowatt teljesítményű napelemes erőmű épül, amelyek az önkormányzat tulajdonában lévő intézményeket – köztük óvodákat, orvosi rendelőt, bölcsődét és lakóházakat – látják majd el energiával. Az energiaközösség működéséhez egy 50 kilovolt-amper teljesítményű energiatárolót is létesít az energiavállalat, hogy a megtermelt energiát hatékonyan hasznosítsák.
    

Emellett az E.ON Hungária minden helyszínen elvégzi a beruházásban részt vevő, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok energetikai korszerűsítését is, a hőszigetelés mellett lecserélik a nyílászárókat, három helyszínen a kazánokat is – tájékoztattak. A naperőművek mellett a Mester utcában egy 15 férőhelyes, napelemmel fedett parkoló, úgynevezett “carport” is létesül, ahol az e-autósoknak öt gyorstöltő és egy nagyteljesítményű 75 kilowattos villámtöltő biztosítja a jövőben a tiszta energiával megtehető kilométereket – írták. A beruházás jelentős mértékben hozzájárul Szolnok város klímastratégiai célkitűzéseinek mielőbbi eléréséhez, valamint költséghatékonyabb energiaellátásához – olvasható a közleményben.

2022. március 25.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS