Kezdőlap » Biden rendeletet írt alá a kriptovaluták kockázatainak felméréséről
Gazdasági hírek

Biden rendeletet írt alá a kriptovaluták kockázatainak felméréséről

Joe Biden amerikai elnök rendeletet írt alá a kriptovaluták, különös tekintettel a központi bank által kibocsátani tervezett digitális dollár kockázatainak és előnyeinek felméréséről – jelentette be a Fehér Ház.

A rendelet értelmében az amerikai pénzügyi és gazdasági minisztériumoknak, valamint más illetékes ügynökségeknek jelentést kell tenniük “a pénz jövőjéről”, valamint a kriptovaluták  szerepéről. Amerikai tisztségviselők felhívták a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsága, versenyképessége és pénzügyi stabilitása és a kiberbűnözés növekvő veszélyének elhárítása szempontjából elengedhetetlen a kriptovaluták tavaly novemberben háromezer milliárd dollárt is meghaladó piacának messzemenő felügyelete.
    

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint mindez “igazságosabb, átfogóbb és hatékonyabb pénzügyi rendszert fog eredményezni”. Brian Deese gazdasági és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó közleményében kiemelte, hogy a rendelet testesíti meg az Egyesült Államok első átfogó, szövetségi digitális eszközökre vonatkozó stratégiáját, biztosítva ezzel Washington vezető szerepét ezen a téren kül- és belföldön egyaránt. Az intézkedés hátterében az áll, hogy több amerikai törvényhozó és kormánytisztviselő az utóbbi időben aggodalmát fejezte ki, hogy Oroszország kriptovaluták révén játszhatja ki az ukrajnai hadművelet nyomán a bankjai, oligarchái és olajipara ellen bevezetett szankciókat.
    

Amerikai illetékesek mindemellett felhívták a figyelmet arra, hogy a digitális dollár megalkotása éveket vehet igénybe. A washingtoni székhelyű Atlanti Tanács szerint eddig mindössze kilenc ország központi bankja vezetett be digitális fizetőeszközt, tizenhat másik – köztük Kína – pedig megkezdte az ehhez szükséges fejlesztéseket, potenciálisan aláásva ezzel a dollár nemzetközi fizetésekben játszott uralkodó szerepét.

2022. március 11.

(MTI/Reuters/AP)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS