Kezdőlap » Cégek pénzzel, civilek önkéntes munkával segítenek a menekülteknek
Gazdasági hírek

Cégek pénzzel, civilek önkéntes munkával segítenek a menekülteknek

Cégek és érdekképviseletek pénzt, valamint telekommunikációs eszközöket ajánlottak fel pénteken, civilek önkéntes munkával, Győrben segítőpontok felállításával támogatják az ukrajnai háború elől menekülőket.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 5 millió forinttal járul hozzá az Ukrajnából a háború miatt Magyarországra menekülők lakhatásához, ellátásához, körülményeik javításához. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy akik csatlakozni kívánnak hozzájuk, pénzadományukat a feladat ellátásában vezető szerepet játszó Vásárosnamény önkormányzatának 11744065-15403399-10480001 számú adománygyűjtő számlájára utalhatják. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb online kereskedője, az eMAG-Extreme Digital 10 millió forintos gyorssegéllyel járul hozzá a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkájához, és a platformján lehetővé teszi a vásárlóknak online pénzadományok felajánlását. Az így befolyt összeget ugyancsak a szeretetszolgálatnak továbbítja.
    

A Yettel azt közölte: amellett, hogy továbbra is jóváírja az Ukrajnában roamingoló ügyfeleinek SMS-, hívás- és adatforgalmi költségeit, továbbá a hazai hálózatából ukrán telefonszámokra indított nemzetközi hívások díját, péntektől 1300 mobiltelefont és 40 ezer, előre feltöltött SIM-kártyát biztosít az Ukrajnából menekülőknek. A készülékeket és a kártyákat ukrán személyi dokumentummal rendelkezők kaphatják meg a határ menti regisztrációs pontokon Záhonyban, Lónyán és Tiszabecsen, Budapesten a Nyugati pályaudvarhoz közeli WestEnd City Centerben és az Aréna plázában működő Yettel-üzletekben. A cég az aktivált kártyák használóinak az első napon korlátlan magyarországi mobilinternet-hozzáférést, 30 napon belül felhasználható 5GB mobilinternetet, 50 perc belföldi hanghívást, visszavonásig díjmentes nemzetközi hívást alapdíjas ukrán telefonszámokra és díjmentes roamingot ad Ukrajna területén. Emellett a Magyar Református Szeretetszolgálat rendelkezésére bocsátott tíz, korlátlan hang- és mobilnet-hozzáférésű telefont, amelyet a segélyszervezet koordinálásában bárki igénybe vehet a határátkelők közelében és a Nyugati pályaudvarnál. Továbbá 4 nagy kapacitású, könnyen mobilizálható wifi routert helyeztek üzembe, azokra ingyenesen csatlakozhatnak a felhasználók. A Yettel munkatársai belső szervezésben tárgyi, élelmiszer- és pénzadománygyűjtést is folytatnak, az összegyűlt pénzadományt a cég megduplázza.

A magyarországi magán egészségügyi szolgáltatók közösen segítik az Ukrajnából érkező menekülteket. A Doktor24 és a TritonLife Csoport által elindított kezdeményezés célja, hogy a hazai privát szolgáltatók minőségi, ingyenes egészségügyi ellátást biztosítsanak az Ukrajnából menekülőknek. A TritonLife Csoport néhány napja létrehozta a 40 millió forintos TritonLife Ukrajna Segélyalapot, amelyet a Nagycsaládosok Országos Egyesületével együtt kezelnek. A kezdeményezéshez számos intézmény és szolgáltató csatlakozott, melyek felnőtt- és gyermekszakorvosi, valamint labor- és képalkotó-diagnosztikai kapacitásokkal és szolgáltatásokkal segítenek országszerte.
    

Győrben infó- és segítőpont nyílik az Ukrajnából érkező menekülteknek. A vasútállomással szemben három konténert állítottak fel, a segítőponton a rászorulókat vízzel, élelemmel és azonnali tájékoztatással látják el, valamint alap-elsősegélynyújtást is biztosítanak számukra. A segítőpontot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Katolikus Karitásszal közösen üzemelteti, emellett jelen lesznek a katasztrófavédelem, a rendőrség és a kormányhivatal munkatársai is – közölte közösségi oldalán Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester. A Magyar Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálata önkéntes munkával a nap 24 órájában nyújt segítséget az ukrajnai válsághelyzetben otthonukat elhagyni kényszerülő családoknak. Arról tájékoztatták az MTI-t, hogy 30 ingatlanjukban országszerte legalább 300 embernek tudnak szállást, ellátást biztosítani. Jelenleg 160 emberről gondoskodnak, a rászorulókat Mátészalkán, Kótajon, Csengeren és Zákányszéken, Kiskunmajsán, Nyírvasváriban, Demecserben, Nyírkátán, a szeretetpontjaikon és közösségi házaikban, valamint Békésen helyezték el. Adományokat az ország 11 pontján, a www.remenyhir.hu oldal információi alapján, vagy a +36-70/624-3580-as telefonszámon elérhető szeretetponton várnak.
    

A magyarországi szlovák közösség egyik legjelentősebb országos civil szervezete, az Identita Szlovák Egyesület 100 ezer forintot utalt a Nemzeti Összefogás számlájára, egyúttal felhívja a hazai nemzetiségi közösségek tagjainak, önkormányzatainak és civil szervezeteinek figyelmét a Híd Kárpátaljáért segélyprogram 1357-es nemzeti segélyvonalára, valamint a magyar kormánynak az ukrajnai menekültek megsegítésére nyitott 11711711-22222222 számlaszámára.

2022. március 5.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS