Kezdőlap » Jól megy az üzlet a gyémántiparnak
Gazdasági hírek

Jól megy az üzlet a gyémántiparnak

Tavaly megnőtt a gyémánt ára, és jelentősen megemelkedett a gyémántipari ágazat fogalma is a Bain vezetési tanácsadó cég és az antwerpeni World Diamond Center pénteken bemutatott tanulmányának megállapításai szerint.

 A gyémánt ára tavaly 21 százalékkal emelkedett, az ágazat forgalma pedig az előző évihez képest 29 százalékkal 84 milliárd dollárra nőtt. Mivel a járványvédelmi korlátozások miatt a legfontosabb piacokon, az Egyesült Államokban és Kínában alig volt lehetőség luxusutazásokon részt venni, a felhalmozódott kereslet más utat keresett magának, és egyebek között ékszerüzletekben kötött ki. Tavaly Ázsiában még a kisvárosokban is új ékszerüzletek nyíltak.
    

A kereslet fellendülése miatt a bányaüzemeltetők raktárai mostanra már szinte ki is ürültek – írja a jelentés. A termelés volumene még mindig 20 százalékkal marad el a válság előtti szinttől. “Ez azt jelentette, hogy még a kisebb és gyengébb minőségű kövek is jól fogytak” – fogalmaz a cégek piaci összefoglalója. A bányaüzemeltetők körülbelül 10 százalékponttal, a feldolgozók körülbelül 4 százalékponttal, a kereskedők pedig körülbelül 7 százalékponttal növelték haszonkulcsukat tavaly. A gyémántipar a vártnál sokkal gyorsabban talpra állt – mutatott rá Marie-Therese Marek, a Bain luxuspiaci szakértője.

2022. március 5.

(MTI/dpa)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS