Gazdasági hírek

12 hónapon belül először csökkentek az élelmiszerárak júniusban

Júniusban 12 hónapon belül először csökkentek globálisan az élelmiszerárak havi összevetésben.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint a júniusi árindex 124,6 pont lett, 2,5 százalékkal (3,2 ponttal) alacsonyabb a májusinál, de még mindig 33,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
    
Júniusban a növényi olaj árindexe 9,8 százalékkal esett májushoz képest és ezzel négyhavi mélypontra került. Júniusban elsősorban a pálmaolaj, a szójaolaj és a napraforgóolaj ára csökkent. A szemestermények árindexe májushoz képest 2,6 százalékkal mérséklődött, de még így is 33,8 százalékkal volt magasabb tavaly júniushoz képest. A terménycsoporton belül havi összevetésben júniusban a kukorica ára csökkent a legjelentősebben, 5 százalékkal, de 0,8 százalékkal esett a búza ára is.
    
A tejtermékek árindexe 1 százalékkal süllyedt, különösen a vaj ára esett az importkereslet mérséklődésére, valamint a készletek bővülésére, egyebek között Európában. A cukor ára júniusban 0,9 százalékkal nőtt, a harmadik egymást követő hónapban emelkedett, míg a hústermékek árindexe 2,1 százalékkal nőtt, és ezzel már kilencedik hónapja tart a drágulás. Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011. évi történelmi csúcsnál.

2021. július 11.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS