Kezdőlap » Az első félévben 12 ezerrel csökkent a vállalkozások száma a versenyszférában
Gazdasági hírek

Az első félévben 12 ezerrel csökkent a vállalkozások száma a versenyszférában

Folytatódott a koncentráció a gazdasági versenyszférában, az idei első félév végén ugyanis csaknem 12 ezerrel kevesebb vállalkozást tartottak számon, mint tavaly decemberben – írta keddi számában a Világgazdaság.

A Nemzeti Cégtár adatai szerint a piaci szereplők száma 546,3 ezerről 534,4 ezerre esett vissza, pedig a vizsgált időszakban a 18 346 cégalapítással csak 9119 megszűnés állt szemben. Tavaly az év egészében 28,9 ezer, tavalyelőtt 29 ezer vállalkozás állt a startvonal mögé, míg a rolót 30,2 ezren húzták le az elmúlt évben a 2019-es 35,1 ezer után.
    
A mérséklődés mögött elsősorban az egyéni vállalkozói tevékenység tömeges szüneteltetése áll, ami egyértelműen a koronavírus okozta válság számlájára írható. A pandémiát leginkább a szolgáltatások sínylették meg, a termelő-gyártó ipar viszont relatíve hamar magára talált, amit ágazati bontásban vizsgálva a Nemzeti Cégtár cégalapítási adatai is igazolnak.
    
Az utóbbi tekintetében az első félévben az építőipar zárt az élen 4110 új vállalkozással. A képzeletbeli dobogó második fokán a gépjárműjavítást is magában foglaló kereskedelem áll 3650 cégalapítással, megelőzve a 2129 induló vállalkozást felvonultató szakmai, tudományos és műszaki tevékenység területét.

2021. július 6.

(MTI/Világgazdaság)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS