Kezdőlap » Agrometeorológia: a csapadék jót tett a növények fejlődésének
Gazdasági hírek

Agrometeorológia: a csapadék jót tett a növények fejlődésének

Az elmúlt napok hűvös időjárása megállította a növények idő előtti, rendkívül gyors fejlődését, és a csapadék is jól jött a vegetációknak. A folytatásban egyre melegebb és szárazabb idő jön, ami újra felgyorsítja a növények fejlődését – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében. 

Az elemzés szerint az elmúlt tíz napban országszerte több eső esett az ilyenkor szokásosnál, az északi országrészben és a Tiszántúlon nagy területen 30-50 milliméter közötti mennyiség hullott, de az ország többi részén is 10-25 millimétert mértek, így javult a talajok nedvességellátottsága. A felszín közeli talajréteg az északi, a nyugati és a keleti országrészekben helyenként telítődött, a déli országrész középső tájain tartalmaz csak kevés nedvességet. A 20-50 centiméteres réteg vízellátottsága országszerte megfelelő, ennél mélyebben pedig továbbra is telítettek a talajok.
    

A hőmérséklet 3-6 Celsius-fokkal alakult alacsonyabban az ilyenkor szokásosnál, a napi középhőmérséklet jellemzően 6 és 10 fok között alakult. Többször, többfelé előfordultak talajmenti fagyok, de néhol kétméteres magasságban is fagypont alá esett a hőmérséklet. 
    

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az Alföld északi részén a téli belvízfoltokban az őszi vetések kipusztultak. A kalászosok intenzíven növekednek, egyre többfelé a kalászhányás fázisában járnak, az őszi káposztarepce pedig már a virágzás végén jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. 
    

Az elemzés szerint a hűvösebbre fordult időjárás jól jött, mert nem rövidültek tovább a tavaszi fejlődési fázisok a szokatlan meleg miatt. A lehűléssel érkezett csapadékra főként a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának volt égető szüksége, ugyanis a magágy készítése és a vetés sokfelé igen száraz talajba történt.  
    

A gyümölcsfák terméskezdeményeit és a növekvő termést a nagyszámú kártevő mellett gyenge éjszakai fagyok veszélyeztették. A már virágzó akác számára nem jött jól a hűvös, gyakran csapadékos idő, ami a beporzást hátráltatta.
    

Az előrejelzés szerint a következő egy hétben visszatér a száraz, az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb idő, előtte azonban péntek hajnalban még előfordulhatnak gyenge fagyok. A talajok száradását a sok napsütés mellett napközben gyakran feltámadó élénk szél is elősegíti majd.

2024. április 25.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
2024. április
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930