Kezdőlap » A 4iG megháromszorozta első féléves eredményét
Gazdasági hírek

A 4iG megháromszorozta első féléves eredményét

 A 4iG az év első hat hónapjában 1,6 milliárd forint adózott eredményt és 121,85 milliárd forint árbevételt ért el, mindkettő több mint háromszorosa az egy évvel korábbinak – közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett nemzetközi pénzügyi standardok (IFRS) szerint készített beszámolójában.

A tavalyi azonos időszakban 32,1 milliárd forint árbevétellel és 492 millió forint adózott eredménnyel zártak. A növekedést az elmúlt hónapokban végrehajtott akvizíciók segítették, így a forgalom 73 százaléka a távközlési vállalatok tevékenységéből származott – írták. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) az első fél év végére 6,3 forintra emelkedett a bázis időszaki 5,3 forintról, 18,8 százalékkal nőtt.
    

Fennállásának egyik legsikeresebb időszakát zárta az év első hat hónapjában a 4iG, amely Magyarország egyik vezető, komplex szolgáltatásokat nyújtó, regionális cégcsoportjává fejlődött – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben. A közlemény szerint a romló gazdasági hatásokat ellensúlyozta a bevételek diverzifikációja, és a távközlési üzletágban megkezdett konszolidációs folyamatok.
    

A távközlési szektor gyors növekedése számos stratégiai előnnyel járt, így a magasabb marzsok mellett a bevételek is egyenletesebben oszlanak meg. A nyugat-balkáni terjeszkedéssel a bevételek megoszlása földrajzilag is diverzifikáltábbá vált. Az informatikai szektor első féléves teljesítményében szerepet játszott, hogy visszaestek a piaci és állami megrendelések, amelyek a menedzsment várakozásai szerint az év második fél évére ütemeződhetnek át – tették hozzá.
    

A beszámoló szerint az akvizíciók finanszírozására a 4iG a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában tavaly decemberben összesen 370,75 milliárd forint össznévértékben bocsátott ki kötvényeket. A társaság 2022. június 30-i hosszú lejáratú adóssága 561,29 milliárd forint volt, jelentősen elmarad a kötvénykibocsátásban alkalmazott hitelminősítő által 2022 végére meghatározott 618,40 milliárd forint összegű adósságmaximumtól. A társaság piaci kapitalizációja 2022. június 30-án 236 milliárd forint volt, saját tőkéje 291 milliárd forintot tett ki.
    

A nemzetközi portfólióban megkezdődött az ALBtelecom és a One Telecommunications összeolvadása, ezzel Albánia egyik vezető, teljeskörű szolgáltatásokat kínáló szolgáltatója jön létre.
    

A One Crna Gora sikeres márkaváltásának köszönhetően továbbra is Montenegró prémium mobilszolgáltatója. Megalakult a tiranai székhelyű 4iG Western Balkan, amely a társaság nyugat-balkáni érdekeltségeinek operatív működését koordinálja, ezzel hatékonyabb vállalatirányítást tesz lehetővé – emlékeztettek közleményükben nemzetközi aktivitásukra.
    

A 4iG a magyar állammal közösen előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Vodafone Magyarország Zrt. megvásárlásáról, a cég 51, az állam 49 százalékos részesedést szerezhet Magyarország második legnagyobb távközlési vállalatában. Így 4iG a vezetékes távközlési szolgáltatások mellett a mobilpiacon is Magyarország egyik meghatározó szereplőjévé válhat – idézték fel az augusztusi bejelentésüket.
    

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója, részvényei 857 forinton zártak kedden, értékük az elmúlt 12 hónapban 670 és 1134 forint között változott.

2022. szeptember 1.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS