Kezdőlap » A magyar autósok többsége 5 éven belül autót cserélne egy felmérés szerint
Gépjármű

A magyar autósok többsége 5 éven belül autót cserélne egy felmérés szerint

A magyar autósok 70 százaléka öt éven belül lecserélné az autóját, de benzines autót már csak feleennyien vennének – derül ki az EY felméréséből, amelynek eredményéről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

A nemzetközi tanácsadó cég reprezentatív kutatásában 533-an vettek részt, a kérdőívekre 20 és 60 év közötti aktív autóhasználók válaszolhattak 2021 novemberében.
    

A felmérés szerint a megkérdezettek 26 százaléka vásárolna hibrid hajtású gépkocsit, 9 százalékuk elektromost, 8 százalék dízelüzeműt. A 2020-as visszajelzésekhez képest a benzines autók népszerűsége 7, a dízeleké 8 százalékponttal csökkent, ugyanakkor a hibrideké 8, az elektromosoké pedig 3 százalékponttal nőtt – írták.   
    

A cserénél az ár meghatározó szempont, de a leendő vásárlók fontosnak tartják a biztonságot és a gazdaságos üzemeltetést, emellett a tapasztalataikat is mérlegelik, amikor járműtípust választanak. A márkahűség leginkább az alacsony szervizdíjakon és a hűségprogramokon múlik. Használt autó vásárlásakor 61 százalék figyelembe veszi a futásteljesítményt is. Az elemzők szerint ezzel függ össze, hogy 43 százalék hivatalos kereskedéstől vásárolna.
    

A felmérés kitért az autócserék fedezetére is. Saját forrásból 55 százalék vásárolna, a többiek kölcsönt vennének föl. A 30 év alattiak akár egy évet is várnának a gépkocsijukra, az idősebbeknek alig az ötöde volna ilyen türelmes, inkább készletről választana, illetve kompenzációt kérne a várakozásért – tették hozzá.
    

Az EY szerint a gépjárműkereskedők sikere elsősorban azon múlhat, mennyire ismerik a vevői igényeket, hiszen a vásárlók csoportjai között nagyok az eltérések. Hatékony kiszolgálásukhoz hozzájárulhatnak az ügyfélkapcsolat-kezelő rendszerek, valamint az értékesítési hálózat teljesítményének elemzése – mutat rá az EY a közleményben.

2022. május 7.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS