Kezdőlap » Globális vagyonregiszter bevezetését javasolják a G20-aknak neves közgazdászok
Gazdasági hírek

Globális vagyonregiszter bevezetését javasolják a G20-aknak neves közgazdászok

Globális vagyonregiszter felállítására szólították fel a G20-as csoport tagországait a brit The Guardian lapban kedden megjelent nyílt levelükben neves közgazdászok.

A levelet a globális adóreformmal foglalkozó független bizottság, egy agytröszt tagjai írták alá. Közöttük olyan elismert közgazdászok, mint Joseph Stiglitz az Egyesült Államokból és Thomas Piketty Franciaországból.    
    

A The Guardian című brit lapban kedden megjelent nyílt levélben arra hívták fel a figyelmet, hogy tekintettel az elmúlt években például az adócsalás és a pénzmosás felderítése terén elért eredményekre, “eljött az ideje egy globális vagyonnyilvántartás felállításának”.    
    

Oroszországgal és az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig a nyílt levél megállapítja, hogy az orosz milliárdosok a becslések szerint “legalább ezer milliárd dollárt” fektettek be külföldön, “gyakran olyan külföldi cégekbe rejtve, amelyek valódi tulajdonosait nehéz azonosítani”. Mivel a hatóságok jelenleg az “átláthatatlanság falával” kénytelenek szembesülni, a felderítésen dolgozó államok erőfeszítései kudarcot vallanak – írják levelükben a vagyonregiszter bevezetését szorgalmazó közgazdászok.
    

Az Ukrajna elleni orosz háború csak tovább rontotta az “aggasztó helyzetet”. Jelenleg azonban “egyedülálló lehetőség” kínálkozik arra, hogy előrelépést lehessen elérni a vagyonnyilvántartás létrehozásában, a fantomcégek hálózatának felszámolásában és a vagyontárgyak tényleges tulajdonosainak a beazonosításában – írják. A G20-ak pénzügyminiszterei szerdán Washingtonban találkoznak a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülésének keretein belül. Várhatóan Oroszország képviselői is részt vesznek majd a G20-találkozó néhány ülésén videókonferencia útján.

2022. április 20.

(MTI/APA/AFP)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS