Kezdőlap » Rekordon a világpiaci élelmiszerárak
Gazdasági hírek

Rekordon a világpiaci élelmiszerárak

A FAO élelmiszerár-indexe márciusban a februári 141,4 pontos rekordhoz képest további 12,6 százalékos emelkedéssel 159,3 ponton új rekordot ért el – jelentette pénteken a párizsi székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet.

A gabonaár-index átlaga 170,1 ponton állt márciusban, a növekedést elsősorban az okozta, hogy az ukrajnai háború miatt a búza és a durvaszemű gabonafélék ára ugrásszerűen megnőtt. A növényolajár-index átlagosan 248,6 pontos rekordot ért el, amit a napraforgó-, pálma-, szója- és repceolaj árának emelkedése okozott. A húsárindex átlagosan 120 pontos rekordot ért el, mivel a sertéshús ára 1995 óta a legmeredekebb havi emelkedést regisztrálta, ami a nyugat-európai vágósertés-kínálat hiányának és a közelgő húsvéti ünnepek miatt megugró belső keresletnek tudható be.
    

A tejárindex átlagosan 145,2 pont volt, mivel a nyugat-európai és óceániai tejtermelés elégtelensége miatt szűkült a világpiaci kínálat. A cukorár-index átlagosan 117,9 pontra emelkedett, jórészt helyrehozva ezzel az előző három havi csökkenést. A cukor ára azért emelkedik, mert a nyersolaj drágulása miatt kifizetődőbbé vált a cukornád nagyobb mértékű felhasználása etanolgyártásra.
    

Az ügynökség pénteken 784 millió tonnára csökkentette a világ idei búzatermésére vonatkozó becslését a múlt havi 790 millió tonnás előrejelzésről, mivel számításba vette annak lehetőségét, hogy Ukrajna téli termőterületének legalább 20 százalékát nem takarítják be. A FAO csökkentette a 2021/22-es szezon forgalmára vonatkozó globális előrejelzését is, mivel a fekete-tengeri exportban bekövetkező zavarokat csak részben ellensúlyozta India, az Európai Unió, Argentína és az Egyesült Államok exportjának várható növekedése.

2022. április 8.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS