Kezdőlap » Romániának már az idén 1 milliárd köbméterrel több gáz fog a rendelkezésére állni
Gazdasági hírek

Romániának már az idén 1 milliárd köbméterrel több gáz fog a rendelkezésére állni

Romániának már az idén 1 milliárd köbméterrel több gáz fog a rendelkezésére állni, miután a Fekete-tengerből új gáz kerül majd a gázvezeték-rendszerébe – jelentette ki Virgil Popescu román energiaügyi miniszter.

A tárcavezető egy televíziós műsorban elmondta, hogy a Black Sea Oil&Gas elkezdte kitermelni a Fekete-tenger egyik kisebb gázmezőjét, így már tesztelik a nyersanyagnak a román gázvezeték-hálózatba való juttatását. A fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű lelőhely kitermelésével kapcsolatban elmondta, hogy a Romgaz román állami gázvállalat hamarosan átveszi az amerikai Exxontól a kitermelési jogot. Popescu szerint így 2026-ban már ez a gáztartalék is Románia rendelkezésére fog állni, amelyből minél többet akar felhasználni.    
    

A Black Sea Oil&Gas vállalat honlapja szerint az általuk kitermelt Midia gázmezőből a kezdeti fázisban 10 milliárd köbmétert tudnak felszínre hozni úgy, hogy évente 1 milliárd köbmétert termelnek ki. Románia éves gázfogyasztása 11-12 milliárd köbméter. A Fekete-tenger kontinentális talapzata alatt több mint egy évtizede felfedezett Neptun Deep gázmezőből becslések szerint évente 10 milliárd köbméternyi földgázt lehetne kitermelni. Ezt az OMV és a Romgaz fogja felszínre hozni, miután a román vállalat megvette 1,06 milliárd dollárért az amerikai Exxontól a projektben birtokolt 50 százalékos részesedését. A tranzakció még nem zárult le, a befektetők pedig várják egy számukra kedvezőbb feltételeket megszabó törvény elfogadását is a bukaresti parlamenttől.

2022. március 23.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS