Kezdőlap » Brit-amerikai megállapodás az acél- és alumíniumimportra kivetett védővámok eltörléséről
Gazdasági hírek

Brit-amerikai megállapodás az acél- és alumíniumimportra kivetett védővámok eltörléséről

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia félretette a Donald Trump korábbi elnök idején bevezetett, az acél- és alumíniumimportra kivetett védővámok miatt kialakult ellentéteit.

A megállapodásról szóló, kedden Washingtonban kiadott közlemény szerint az Egyesült Királyság júniustól bizonyos mennyiségű acélt és alumíniumot vámmentesen vihet be az Egyesült Államokba. A vámmentes kereskedelem volumene nagyjából megegyezik a 2018-as és 2019-es évivel, amikor nem voltak büntetővámok. A megállapodás értelmében az Egyesült Királyság viszonzásképpen 500 millió dollár (mintegy 450 millió euró) értékű, amerikai árukra kivetett importvám-pótlékot enged el.
    

A mostani megállapodás a jelenlegi amerikai adminisztráció és az Európai Unió között tavaly év végén bejelentett megállapodás mintájára született, csakúgy, mint a februárban Japánnal kötött megállapodás. Donald Trump, az előző amerikai elnök “nemzetbiztonsági érdekekkel” indokolta a 25 százalékos vámokat, amelyek olyan közeli amerikai szövetségeseket is érintettek, mint Japán és az EU.
    

“Ez a kritikus jelentőségű megállapodás nem csak az acél- és alumíniumiparunk hosszú távú életképességének biztosításához és az amerikai munkahelyek védelméhez járul hozzá, hanem a végrehajtás után több mint 500 millió dollár értékű, Nagy-Britanniába irányuló amerikai exportra – többek között szeszes italokra, különböző mezőgazdasági termékekre és fogyasztási cikkekre – kivetett megtorló vámokat is feloldja. Ez a megállapodás újabb példája Biden elnök elkötelezettségének a fontos szövetségeseinkkel és partnereinkkel való kapcsolatok újjáépítése és megerősítése iránt, miközben együtt dolgozunk az olyan országok tisztességtelen gyakorlatának felszámolásán, mint Kína” – fogalmaz a Gina M. Raimondo, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere és Katherine C. Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője által jegyzett közlemény.

2022. március 23.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS