Kezdőlap » Fizetési kedvezménnyel segít a NAV a köztartozások megfizetésénél
Gazdasági hírek

Fizetési kedvezménnyel segít a NAV a köztartozások megfizetésénél

Ha valaki a személyijövedelemadó-bevallásában a visszajáró összeg kiutalását kéri, de van köztartozása, akkor érdemes a bevallás benyújtása előtt fizetési kedvezményt kérnie a NAV-tól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

A közleményben figyelmeztettek: a lejárt esedékességű tartozások mértékéig a NAV a kiutalni kért összeget visszatartja. Ez csak abban az esetben kerülhető el, ha az érintett ügyfél a tartozását megfizeti vagy a fennálló tartozásaira fizetési kedvezményt kér és azt meg is kapja – húzták alá. A NAV emlékeztetett arra, hogy a fizetési kedvezményi kérelem legegyszerűbben a NAV honlapján, az ONYA felületen elérhető AUTRESZ adatlapon nyújtható be.

Az alkalmazásba belépve a rendszer automatikusan azonosítja a kérelmezőt, így pár kattintással benyújtható a kérelem. Az űrlapon a fellebbezési jogról is egy mozdulattal le lehet mondani, ami gyorsítja a folyamatot – tájékoztattak. Természetes személyek egy évben egyszer kérhetnek részletfizetést maximum egymillió forintos tartozásukra és legfeljebb 12 hónapra – jelezték. A kérelemmel kapcsolatos döntést a NAV az ügyfélkapura küldi – idézték fel.

2022. március 7.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS