Kezdőlap » Pezsgő gazdasági élettel és fejlesztési lehetőségekkel bír Heves megye
Gazdasági hírek

Pezsgő gazdasági élettel és fejlesztési lehetőségekkel bír Heves megye

Előremutató példával jár Heves megye azzal, hogy több mint 22 milliárd forintnyi fejlesztési igénnyel éltek az élelmiszerfeldolgozó üzemek komplex fejlesztéseik megvalósítására, így a megtermelt alapanyagokat helyben dolgozzák fel – mondta az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint a vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár gyöngyösi sajtótájékoztatóján.

Papp Zsolt György szerint nagy lehetőségek előtt áll Heves megye, akárcsak az ország többi területe. Hangsúlyozta: Magyarország kormánya elkötelezett a vidék megerősítésében, megújításában és annak gazdasági fejlődésében, hiszen megháromszorozta az elmúlt időszakhoz képest a rendelkezésre álló támogatások mértékét. Már az átmeneti években biztosítja azt a 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrást, amely kellő fedezetet és lehetőséget biztosít minden ágazat számára a különböző fejlesztések megvalósítására – jelentette ki Papp Zsolt György a gyöngyösi MATE Károly Róbert Campusán.
    

Az AM és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai fóruma előtti sajtótájékoztatón a vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár azt mondta a megye sajátosságai kapcsán: remek előremutató példával jár Heves megye azzal, hogy több mint 22 milliárd forintnyi fejlesztési igénnyel éltek az élelmiszerfeldolgozó üzemek komplex fejlesztéseik megvalósítására, így a megtermelt alapanyagokat helyben dolgozzák fel. A helyettes államtitkár ismertette, hogy a megyéből több mint 7 milliárd forint értékben, 39 önkormányzat nyújtott be pályázatot külterületi útjai fejlesztésére. Azt gondolom, rendkívüli lehetőség, amikor települések összekötésében tudunk közreműködni – tette hozzá Papp Zsolt György. Nem lehet szó nélkül elmenni az őstermelők mellett: több mint 500 családi vállalkozás élt eddig ezzel közel 5 millió forint értékű, vissza nem térítendő támogatással a kisüzemek fejlesztésére. A számok azt mutatják, hogy a megye aktív, rendkívül pezsgő gazdasági élettel és fejlesztési lehetőségekkel bír – zárta szavait az agrártárca helyettes államtitkára.
    

Jakab István, az Országgyűlés alelnökének szavai szerint jelentős lendületvesztés következett volna be akkor, ha a magyar kormány nem biztosítja azt a többletforrást, amellyel fel tudtunk készülni az elkövetkező évekre. Kétszer ad, ki gyorsan ad – mondta. A Magosz elnöke kifejtette: mire a többi EU-s tagállamban a fejlesztések intenzív szakaszba lépnek, addig hazánkban – egy részük – már be is fejeződik. A sajtótájékoztatót követő fórumon a KAP I-es, illetve II-es pillérében bekövetkező változásokról osztott meg részleteket a telt házas közönség előtt a közlemény szerint.
    

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, köszöntő beszédében elmondta, hogy Heves megye 2-es választókerülete – 56 településéből szinte mindegyik ötezer fő alatti – nyertese volt az elmúlt évek kormányzati- és agrárpolitikájának. Szavai szerint a jelenlegi ciklus hozta a legtöbb előmenetelt a vidéknek. A honatya leszögezte: a falu értékes és értékteremtő településforma. Szendrei László, a NAK heves megyei elnöke a közlemény szerint ismertette: Heves megyében mintegy 164 ezer hektárra adták be támogatási kérelmet. A megye a magyar mezőgazdaság esszenciája, hiszen itt a szőlő- és gyümölcstermesztéstől kezdve a szántóföldig minden megtalálható – jelentette ki.

2022. március 3.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS