Kezdőlap » Növekvő nyereségre számíthatnak az európai cégek egy elemzés szerint
Gazdasági hírek

Növekvő nyereségre számíthatnak az európai cégek egy elemzés szerint

Növekvő nyereségre számíthatnak az európai cégek, de a kilátásaikat ronthatják a magas bérköltségek, a gyorsan emelkedő kamatok, a dráguló nyersanyagok – olvasható az Euler Hermes és az Allianz Research elemzésében.

A biztosítási és pénzügyi szolgáltatók előrejelzése jelentős kihívásként említi, hogy a válság után megugró igényeket akadozó ellátási láncok és korlátozott nyersanyag-hozzáférés mellett kell kielégíteni. A nagykereskedelemhez képest a kiskereskedelmi árak többnyire nagyobb mértékben nőnek, és a cégeknek csak egy kisebb csoportja tudja a drágulást az árak emelésével áthárítani a fogyasztókra – írták.      
    
Ebben a helyzetben a közlemény kulcsfontosságúnak tekinti a vállalati készpénztartalékokat, ami Európában 690 milliárd euróval magasabb, mint a járvány előtt. Az elemzés szerint nagyrészt ennek köszönhetők a kedvező kilátások, de az értékesítések várhatóan szintén bővülnek, mivel a korábban elhalasztott vásárlások az idei forgalmat gyarapíthatják.    
    
A kilátásokat kiszámíthatatlan következményekkel járó, vagy váratlan események is befolyásolhatják – tették hozzá. Az elemzők már számoltak az ukrán-orosz konfliktus kiterjedésével, ami – mint írták – elsősorban a kőolaj és a gáz jelentős drágulásával fenyeget, és főképp az energiaszektor árrését csökkentené. Az idei második fél évben ugyanakkor enyhülhet az infláció, ami a bérköltségek csökkenését eredményezheti – olvasható a közleményben.

2022. február 25.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget
BUDAPEST IDŐJÁRÁS